• вт. май 17th, 2022

САЩ спира временно ваксината на „Янсен“ заради тромбози

Bychaspic

апр. 13, 2021

Федералните здравни власти на Съединените щати спират временно поставянето на еднодозовата ваксина „Янсен“ на „Джонсън и Джонсън“ след регистрирани шест случая на тромбози на територията на Щатите в рамките на две седмици след поставяне на препарата, пише „Ню Йорк таймс“.

И шестимата пациенти са жени на възраст между 18 и 48 години. Една от тях е починала, а друга е хоспитализирана в Небраска в критично състояние, съобщиха от властите.

Почти 7 милиона души в Щатите са получили ваксината на „Янсен“ до момента.

Макар първоначално това да беше само препоръка към отделните ваксинационни центрове, сега федералните власти спират поставянето на „Янсен“ за цялата страна, докато не се уточни дали случаите на тромбози са причинени именно от нея.

Експерти от Администрацията за храните и лекарствата, както и от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, ще разгледат внимателно случаите, за да установят имат ли връзка с поставената ваксина на „Янсен“, или не.

В зависимост от резултатите ще се вземе решение дали тя да бъде поставяна на определена възрастова група.

Решението на властите може сериозно да забави ваксинационната програма на Съединените щати, където се наблюдава и ръст на новите случаи на коронавируса.

И у нас чакаме да пристигнат първите дози от препарата на „Янсен“.

Източник bTV

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.