• нд. юли 14th, 2024

Световният пазар на центрове за данни се задъхва от бързия ръст на търсенето

Bychaspic

юни 13, 2022
Световният пазар на центрове за данни се задъхва от бързия ръст на търсенето

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Световната интернет индустрия расте експоненциално в последните няколко десетилетия, стимулирана от растящия брой приложения и широкото възприемане във всеки аспект от работата, игрите и живота. Количеството данни също нараства експоненциално, особено в последните десет години. Броят на интернет потребителите в света се увеличава с 8% на година, а създаването на данни расте още по-бързо със средно 32 на сто на година за същия период, движено от по-напредналите технологии и увеличаването на потреблението на човек от населението. Всичко това води до ръст на търсенето на центрове за данни, пише онлайн изданието Property-Magazine International.

В рамките на сектора на центровете за данни особено силно е търсенето на хипермащабни центрове за данни под формата на големи обекти, които се грижат за потребителите с много големи изисквания за капацитета, включително доставчици на облачни услуги и технологични компании. Приходите на световните хипермащабни доставчици на облачни услуги се удвоиха от 2019 до 2021 г. и според прогнозите ще продължат да растат с над 30 на сто на година.

На фона на бързия ръст на търсенето световният пазар на центровете за данни не успява да е в крак, като общият капацитет е нараснал само с 20 на сто на година от 2016 до 2021 г. до 12 700 мегавата. В момента предлагането нараства по-бавно, като според прогнозите то ще се увеличи с още 13 на сто на година в идните три години с внимание върху съществуващите хъбове с центрове за данни като Северна Вирджиния, Лондон и Сидни.

Още по темата

Освен на икономическия растеж и растящото потребление, големите хъбове за центрове за данни трябва да отговарят и на редица критерии като наличие на енергия, съществуващи облачни операции и свързаност с оптичната мрежа, пише консултантската компания Cushman & Wakefield.

Въпреки силните структурни попътни ветрове редица фактори продължават да създават големи предизвикателства за сектора. Рисковете от остаряване и загуба на стойност са на предни места заради бързото развитие на технологиите както по отношение на хардуера, така и на центровете за данни. Технологичният напредък при хардуера води до по-голяма ефективност в използването на сървърите благодарение на нарасналия капацитет за съхранение на данни и скоростта на изчисленията, а промените в технологиите за охлаждане ще доведат да промяна в дизайна на центровете за данни. Двигатели, свързани с устойчивото развитие, също водят до спешна необходимост от намаляване на въглеродните емисии в гладния за енергия сектор, като енергията от възобновяеми източници и ефективното потребление на енергия са смятани за важни решения от операторите.

Въпреки това интересът на инвеститорите към сектора нараства, особено с развитието на дигитални стратегии, съсредоточени върху дигитални активи и инфраструктура за обезпечаване на бъдещето на портфейлите им. А обемът от сделки със съществуващи активи се удвои в последните две години. Наред с големи оператори на центрове за данни като Digital Realty и Equinix, които придобиват по-малки конкурентни, секторът постепенно става все по-малко алтернативен, а компании за частни капиталови инвестиции, държавни фондове и традиционни инвеститори в имоти също си създават експозиция към него.

Cushman&Wakefield очаква продължаващият напредък на технологии като 5G, интернет на нещата и нарастващото възприемане на облачни технологии да продължат да стимулират търсенето на центрове за данни.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *