• вт. май 17th, 2022

Светът отдава почит на принц Филип – опората на кралица Елизабет Втора

Bychaspic

апр. 9, 2021

Принц Филип, съпруг на британската кралица Елизабет Втора, почина на 99-годишна възраст, съобщи Бъкингамският дворец.

Великобритания потъна в траур след смъртта му, в страната са спуснати държавните флагове.

Борис Джонсън бе сред първите, отдали почит на херцога на Единбург. Британският премиер заяви, че страната ще скърби заедно с кралското семейство и кралица Елизабет Втора, която е загубила „своята опора и упование от повече от 70 години“.

„Помним херцога . . . най-вече с неговата непоколебима подкрепа за Нейно Величество кралицата, не само като принц консорт, стоящ до нея всеки ден от царуването ѝ, но и като неин съпруг, нейна опора и упование от повече от 70 години“, каза Джонсън. „Днес мислите на нашия народ трябва да са с Нейно Величество и семейството ѝ“, допълни британският премиер.

Цялата последователност на действията в случай на смърт на Единбургския херцог е описана в плана под кодово название  „Операция Форт-бридж„. Това е наименованието на моста, свързващ Единбург с областта Файф.

Лорд Чембърлейн, бившият ръководител на контраразузнаването Андрю Паркър и премиерът Борис Джонсън ще проведат консултации с Нейно Величество относно нейните намерения за погребението на съпруга ѝ. До погребението в страната ще действа национален траур.

По утвърден план се спускат националните флагове, всички депутати ще носят черни ленти, а мъжете-депутати – и черни вратовръзки.

Предполага се, че по време на траура кралица Елизабет Втора няма да изпълнява своите официални задължения. Това означава, че нито един закон не може да бъде приет. Като съпруг на кралицата принц Филип има право на държавно погребение.

Но той винаги се е изказвал за една по-скромна церемония и тя да премине по военен образец в Уиндзорския дворец. Мястото на погребението ще бъде в гробницата на кралското семейство във Фрогмор край Уиндзорския дворец.

Източник: Дарикнюз

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.