• нд. юли 14th, 2024

Сделките с имоти в София растат и в началото на тази година, в Пловдив намаляват

Bychaspic

апр. 4, 2022
Сделките с имоти в София растат и в началото на тази година, в Пловдив намаляват

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Броят на сделките с имоти, отчетени в Агенцията по вписванията, продължава да расте и през първото тримесечие на тази година в София, Варна и Бургас, а в Пловдив леко намалява, но остава на високо ниво през първото тримесечие на 2022 г.

В столицата между януари и март са вписани 7268 сделки, което е ръст с 8,7% спрямо същия период на миналата година, когато вписаните сделки бяха 6683. Това е и ново най-високо равнище на сделките в София за първото тримесечие от кризата през 2008 г. насам.

В статистиката на Агенцията по вписванията влизат сделки с всякакви видове имоти, не само жилища. Освен това тя отразява само сделките със завършени имоти, които са получили акт 16. Миналата година броят на сделките отбеляза бърз ръст във всяко от четирите тримесечия, като в края на годината те преминаха прага от 10 хил. за едно тримесечие за първи път от 2008 г. насам.

Според брокери сериозен дял във вписаните сделки имат имотите ново строителство, за които сделките са започнали в предишни години, но сега сградите са въведени в експлоатация, собствениците на имоти получават нотариален акт и сделката е отразена в службата по вписванията.

Още по темата

Миналата седмица брокери коментираха пред Investor.bg, че началото на войната в Украйна е предизвикало известно стъписване сред купувачите на жилища, но то е било кратко, след което пазарът се е върнал към високите си нива на активност. Военният конфликт обаче увеличава предизвикателствата пред компаниите за жилищно строителство заради новото нарушаване на веригите за доставка и продължаващото увеличаване на цените на материалите, което се усети още през миналата година заради пандемията и породените от нея обърквания на доставките.

В Пловдив през първото тримесечие са вписани 3534 сделки, което е лек спад спрямо 3644 през същия период на миналата година. Това го превръща в единствения град от топ четири у нас, който отчита понижение на сделките в началото на 2022 г.

Във Варна между януари и март са вписани 3471 сделки с имоти, с 34,6% повече на годишна база. В другия голям черноморски град Бургас през същия период са отчетени 1679 сделки с имоти спрямо 1423 година по-рано, или ръст с почти 18%. И в двата града през първото тримесечие на миналата година беше регистриран най-големият брой сделки за периода от съответно 2008 г. и 2005 г. насам.

Друга тенденция от миналата година е засиленото търсене на ваканционни имоти по морето. Тя явно се запазва и в началото на тази година, тъй като в Несебър, в чиято служба се вписват и сделките с имоти в Слънчев бряг, те почти са се удвоили – 1438 сделки в началото на тази година спрямо 703 през първото тримесечие на 2021 г.

Според брокери на недвижими имоти през миналата година за първи път българите са започнали масово да купуват втори дом, без да продават основното си жилище. Ускоряването на инфлацията кара хората да заключват спестяванията си в недвижим имот, като някои от тях се ориентират и към покупка на жилище на морето.

Ръстове в броя на сделките през първото тримесечие отбелязват и други черноморски градове, включени в статистиката на Агенцията по вписванията. В Поморие са вписани 481 сделки при 314 година по-рано, което е ръст с 53,1%. В Балчик са отчетени 272 сделки спрямо 195 година по-рано, или с почти 40% повече. В Каварна сделките са 216, с четири повече спрямо първото тримесечие на 2021 г., а в Царево са 284, с 41% над равнището същия период на миналата година.

В планинските курорти броят на сделките задържа нивата си спрямо първото тримесечие на 2021 г. В Разлог, където се отразяват сделките в Банско, са отчетени 593 сделки спрямо 511 година по-рано. В Самоков, където се изповядват и сделките в Боровец, има 269 сделки с имоти, което е лек спад спрямо 297 година по-рано. В Смолян, където попада Пампорово, са вписани 206 сделки при 186 година по-рано.

Сред другите големи градове у нас, в които са вписани над 1000 сделки през първото тримесечие, Стара Загора отчита ръст от 9% на годишна база, а в Русе покачването е с 8,4% за година. Плевен е единственият друг голям град с над 1000 сделки през първото тримесечие, като там повишението е с 2,5%.

Сред останалите големи градове у нас Велико Търново отчита силен ръст на сделките през първото тримесечие с 34,1%, а в Кърджали те са нараснали с 33,5% на годишна база. Сред включените 113 града в статистиката на Агенцията по вписванията около половината отчитат ръст на броя на сделките.

Общо за страната през първото тримесечие са вписани 48 875 сделки с имоти спрямо 44 113 същия период на миналата година, или ръст с 10,7%.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *