• пн. апр. 22nd, 2024

СЕМ: Да се създаде работна група с препоръки за екранното време на децата

Bychaspic

апр. 4, 2024

Да се създаде работна група, която да изработи препоръки с изцяло незадължителен характер за родители, учители, възпитатели относно поетапното и качественото представяне на медийно съдържание на децата на различна възраст. Това гласува на заседание Съветът за електронни медии.

Наскоро СЕМ представи резултатите от социологическото проучване на тема оценка на потреблението на медийното съдържание и неговото въздействие върху децата, което показа висок процент на ползване на телевизия и др. медии. Проучването показа и че родителите изпитват определени трудности, когато става дума за представяне на онлайн съдържанието на децата.

От СЕМ предлагат към работната група да бъдат поканени Министерствата на културата, образованието и здравеопазването, Държавна агенция за закрила на детето, БНТ и БНР, Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори, както и представители от Факултетите по журналистика и масова комуникация към Софийския университет и катедрата по „Медии и обществени комуникации“ към УНСС и др.

Целта на работната група ще бъде да представи проект на препоръки на Съвета, който след обсъждане може да бъде една добра кампания за саморегулация, казаха от СЕМ.

Така родителите, учителите и възпитателите при определяне на екранното време на децата да се съобразяват с определени правила, които да им помогнат.

Препоръките може да се развият не само текстово съдържание, но може да навлязат и в медии като видеа, предложи Пролет Велкова.

Дейността на тази работна група ще бъде саморегулация, увериха от СЕМ – всеки родител сам решава какво да е количеството екранно време за детето си. Една институционална препоръка за здравословната мяра, която родителите да преценят как да приложат на децата си, би била полезна като инициатива, казаха още от СЕМ.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *