• чт. сеп. 21st, 2023

Синдромът на „мъртвата майка“

Bychaspic

сеп. 19, 2023

Дете с такъв синдром пораства с усещане за малоценност, съмнява се в собствената си стойност, обвинява себе си и започва да мисли, че не заслужава да бъде обичано

Този синдром е един от най-сложните и тежки проблеми в психологията, защото се отразява пряко върху децата.

В случая не става въпрос за истински мъртъв човек физически, а за духовно мъртъв, което всъщност е много по-страшно. Това е майка, която е отделена от детето си емоционално. Тя е вглъбена в себе си и действа като напълно независим човек. В този случай детето изглежда и се чувства така, сякаш няма майка.

Тя е напълно неангажирана емоционално с рожбата си, пише „Обекти“.

„Мъртвата майка“ изпълнява своите задължения на родител, но чисто формално – хранене, обличане, къпане, пазаруване, разходки. Емоционално е напълно откъсната от чувствата и нуждите на детето си. Тази майка слуша, но не чува детето си, гледа го, но сякаш не го вижда наистина.

Защо майката се държи така?

Причините могат да бъдат най-различни, всички те свързани с депресивни състояния, породени от различни причини: аборт, загуба на близък човек, загуба на друго дете, разочарование от живота, чувство на самота, неразбирателство с партньора, опит с подобна майка в детството и др.

Какви са последиците за детето от подобен тип поведение?

Детето споделя с майка си своите нужди и чувства, но не получава нито съчувствие, нито разбиране. Постепенно започва да изпитва съмнения, че чувствата му имат значение. А ако няма чувства, няма и душа. На детето не му остава нищо друго, освен да търси отчаяно връзка с майка си, но вместо това да среща студените ѝ очи.

Такова дете пораства с усещане за малоценност. То се съмнява в собствената си стойност, то обвинява себе си и започва да мисли, че не заслужава да бъде обичано.

Порастват като хора, които са неспособни да изградят трайни отношения, защото се страхуват от раздяла и загуба на приятел. Те имат ниско самочувствие и са неспособни да се доверят на друг човек. Обикновено остават затворени в себе си и подвластни на собствените си страхове, тревоги, комплекси.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *