• пт. апр. 19th, 2024

Скална маса затрупа алея край Панчаревското езеро

Bychaspic

окт. 14, 2021
Скална маса затрупа алея край Панчаревското езеро

Снимка: кадър, БНТ

Скална маса се срути и затвори пешеходно-велосипедната алеята край Панчаревското езеро.  Пътеката се използва от туристи за разходка и спорт. Срутването е станало преди ден в участъка от трибуните до гребната база. Оказва се, че това не се случва за първи път.

И макар че в момента алеята е почистена, има опасност от ново срутване. Издадена е заповед от кмета на район „Панчарево“ Николай Гюров  да не бъдат допускани хора по този път, докато са активни срутищата.

„Проблемът е от десетилетия, той не е отсега, но намирането на трайно решение, всъщност ще действат тези правила. Ние сме провели кореспонденция с принципал, където очакваме да бъде възложено проучване и проектиране, съответно предписание за укрепване на скатовете“, обясни пред БНТ кметът.

Свлачището се е случило през тъмната част на денонощието. „Не сме застраховани от инциденти“, допълни той.

„След сигнала от кмета на района наши екипи дойдоха на място, заедно с кмета обезопасихме мястото, сложили сме заграждения и лента, информирали сме хората, че е опасно преминаването поне докато са валежите“, коментира Красимир Димитров – директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

Той допълни, че при снимките и огледа е имало падане на камъни. Покрай многото дъждове и овлажняване и в Герман също има срутище, предвидени са средства за укрепването и на двете, но няма срок кога ще се осъществи то.

През дъджовните периоди всяка седмица екипи почистват трасето.

 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *