• пн. апр. 22nd, 2024

Скандал в парламента! Депутатите викат Борисов – той е в отпуск (На живо)

Bychaspic

апр. 16, 2021

Скандал в парламента! Депутатите викат Борисов – той е в отпуск.

Парламентът включи в дневния си ред разглеждането на оставката на Министерския съвет, предаде Агенция „Фокус“. На 15 април на основание член 111, ал. 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет. Предложението за включване на оставката в програмата на депутатите направи председателят на парламента Ива Митева.

Преди гласуването възникна спор между Дани Каназирева от ГЕРБ- СДС и председателят на парламента Ива Митева защо тази оставка трябва да бъде гласувана. Депутатът от ГЕРБ-СДС Каназирева попита защо се налага тази оставка да се гласува, а Ива Митева й отговори, че такива са изискванията на Конституцията.

Към дебата по точката се включи и Георги Свиленски от БСП. „Хубаво е от първия ден да спазваме Конституцията. Правомощията се прекратяват с приемане на оставката на Министерски съвет или министър-председателя“, заяви още Свиленски. Според него не само, че оставката трябва да бъде гласувана, а на този стол трябва да дойде този, който е подал оставка.

Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ посочи, че не е изненадан, че парламентарната група на ГЕРБ – СДС има нужда от правни консултации.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Тома Биков попита какво ще се случи, когато тази оставка бъде гласувана. „Какво ще се случи на практика ми кажете? Ще спре правителството да функционира ли? Ще ви кажа начина, по който то ще спре. Направете правителство и веднага Бойко Борисов няма да бъде министър-председател. Кажете – ще управлявате или няма да управлявате. Какво ще се случи, ако тази оставка бъде отхвърлена?“, попита още Тома Биков.

На парламентарната трибуна в процедура по начина на водене се качи Мика Зайкова. „Г-н Биков, вие току-що обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката трябва да се гласува. Не можете да наричате текстовете на Конституцията – смешни“, заяви Мика Зайкова.

Според Александър Ненков от ГЕРБ целта на новото мнозинство е да унижи Бойко Борисов и ГЕРБ. „Вие днес, каквото искате може да направите, каквото искате може да решите“, каза Ненков.По думите му дали ще се гласува оставката, Конституцията казва, че тези министър-председателят и Министерски съвет са там по волята на Българската конституция, която ги задължава да изпълняват ролята си, за да няма вакуум между едно или друго правителство.

Министрите в оставка от кабинета „Борисов 3“, които са избрани и за депутати, отсъстват.  Още в първия си работен ден новите депутатите внесоха редица законопроекти. 

В програмата на депутатите като първа точка е записано създаването на временна комисия, която да направи ревизия на изразходваните средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, предприятията и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години.

След това народните представители искат изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов за Националния план за възстановяване и устойчивост, който трябва да бъде представен пред Европейската комисия.

Вчера обаче Борисов излезе в отпуск, за да подготви проектокабинета на ГЕРБ, който трябва да предложи след връчване на мандат от президента. Премиерът заръча на заместника си Томислав Дончев да внесе в деловодството на парламента плана за възстановяване, за да могат новите депутати да се запознаят с него.

Предстои и изслушване на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев за изпълнението на Закона за държавния бюджет към момента.

С кворум от 216 народни представители започна заседанието на Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“. Кворумът бе проверен с поименна проверка. Тя се случи по азбучен ред, а причината за този начин на работа е, че електронната система за гласуване все още не е монтирана в тази зала.

Проверката извърши новоизбраният председател на Народното събрание Ива Митева. 

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *