• нд. юли 21st, 2024

Складовете у нас между COVID и поскъпващата енергия

Bychaspic

ян. 17, 2022
Складовете у нас между COVID и поскъпващата енергия

Снимка: Pixabay

Пандемията от COVID-19 е дала своето отражение върху сектора на промишлените имоти у нас. След първоначалната стагнация е започнало преструктуриране на нуждите на наемателите. Засегнатите бизнеси са се свили, а тези от тях, които получиха тласък от пандемията, като логистични компании и интернет магазини, са увеличили значително наемните площи, сочат данни на платформата БГСклад за пазара на складове у нас през миналата година.

През 2022 г. секторът на индустриалните имоти ще бъде изправен пред предизвикателството на повишаващите се цени на енергията. Консултанти на платформата очакват спад на производството заради по-високите цени на горивата, тока и природния газ, а заради усложненото планиране на разходите инвестициите в стартиране или разширяване на производства все по-често се отлагат за средата на 2022 г. Ускоряването на инфлацията също прави инвеститорите по-предпазливи. 

През първата половина на миналата годината търсенето и сделките при наемите на индустриални имоти в страната са били съсредоточени в диапазона от 200 до 500 кв. м, а през втората половина той се е разширил до между 400-800 кв. м. Търсенето и сделките на обекти с площ над 1000 кв. м е било малко, а наемателите са правили заявки предимно с проучвателна цел, за да прецизират дали условията към момента са по-добри, за да опитат да влияят за понижаване на цените при преговори с наемодателите, коментира Симеон Митев, създател и собственик на специализираната платформа за индустриални имоти.

Още по темата

„Реализираните сделки бяха основно за обекти клас Б за прилични помещения с добра локация. Но имаше и изключения. Професионално изградени складове клас А на добра логистична позиция в различни градове от София и Пловдив запазиха цените си“, отбелязва Митев.

Цените на наемите в страната миналата година са варирали между 2 и 3,5 евро на кв. м, а за София нивата са достигнали между 2,5 и 4 евро на кв. м

При покупко-продажбите интересът е бил насочен предимно към обезценени имоти, които са започнали да излизат на пазара. „Търсеха се главно имоти за покупка на цени, които предполагат възвръщаемост от седем до девет години. Имаше много високо оферирани имоти от собственици, повлияни от по-силния ръст на цените в жилищния сектор. Трябва да подчертая, че кривите при повишаването на цените на жилищата и на индустриалните имоти не са успоредни – при вторите увеличението е много по-плавно в сравнение с ускорението при първите“, отбелязва Митев.

Миналата година е била добра за покупките на терени и дори е имало случаи излезли скоро на пазара оферти да се реализират за една-две седмици. Това е особено валидно за Пловдив, където търсенето на терени през 2021 г. е нараснало, а предлагането е намаляло. „Това бяха имоти с ненадвишени пазарни цени и разумни собственици“, подчертава Митев.

Строителството на индустриални имоти през миналата година е било по поръчка в 85% от случаите. В останалите 15% е ставало дума за строителството и довършителните работи на спекулативни проекти, строени с цел отдаване под наем. „Много от инвеститорите замразиха проектите си и започнаха да търсят професионален консулт при нас, за да намерят най-оптималните варианти и възможности за бъдещето строителство на обектите си с цел условията в тях да отговарят максимално на повишените изисквания на новите наемодатели, свързани с COVID мерките“, коментира Митев.

Той прогнозира, че пазарът тази година ще се запази на същите нива за обекти с площ в средния диапазон, но предвижда динамика при по-големите проекти клас А.

„Очаквам по-голямо движение в строителството на нови големи логистични площи в унисон със случващото се в Европа. Вече имаме нов играч на пазара в лицето на CTP с големите им обекти. Консултираме и още няколко големи проекта, които са на фази покупка на земя и регулация. Очаква се те скоро да излязат на пазара“, казва Митев.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *