Размествания при другите партии

Водачите на листи на БСП, ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“ в Пловдив Корнелия Нинова, Христо Иванов и Николай Хаджигенов избраха да бъдат депутати от София.

Лидерът на партията Мустафа Карадайъ този път няма да влезе от Кърджали, а от Шумен, а Халил Летифов ще е депутат от Благоевград и освобождава място в Стара Загора. От ДПС Йордан Цонев е заявил, че ще е депутат от Враца и освобождава място в Благоевград.

Ивайло Мирчев от „Демократична България – обединение“ е заявил, че иска да е депутат от 24 МИР в София вместо от Бургас, а пулмологът Александър Симидчиев – от София област вместо от 25-и МИР в София.

Избраните от два района имат срок до един ден от узнаването да заявят пред ЦИК от къде искат да са депутати.

Расте броят на кандидат-депутатите, които се отказват от парламента. Вече са 11 – 9 от ДПС, сред които е кметът на Кърджали, и двама от ГЕРБ, единият е Бойко Борисов.

В неделя Централната избирателна комисия трябва да обяви поименният списък на новите 240 народни представители.

Днес ЦИК излезе с окончателно решение за броя на мандатите на партиите в новия парламент.

Коалицията ГЕРБ-СДС ще има 75 депутати, или с 20 по-малко, отколкото след предишните избори.

С първото си явяване на избори партията на Слави Трифонов спечели 51 места в парламента.

БСП ще има 43-ма депутати, при 80 в миналото Народно събрание. От партиите в предишния парламент само

ДПС ще има повече депутати – 30, или с 4 повече. „Демократична България“ вкарва в НС 27 представители, а Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ ще има 14 депутати.

Най-много мандати ГЕРБ печелят от варненския район – 5. Вторият в изборите – „Има такъв народ“, също взима най-много места от Варна – 4. БСП е с най-много депутати от Пловдив – трима. ДПС също печели най-много трима, но в Кърджали. Най-голям брой депутати „Демократична България“ излъчва в софийския 23 МИР – 6, а „Изправи се! Мутри вън!“, са най-добре представени в Бургас и 25 МИР София – по двама народни представители.