• ср. апр. 17th, 2024

След „Дивангейт“: Студен мир между Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Bychaspic

апр. 12, 2021

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне днес с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, седмица след протоколния инцидент в Анкара, довел до т. нар. дивангейт, съобщи днес говорител на ЕК.

Според европейски издания срещата ще се състои в комисията. Говорителят на ЕК потвърди, че комисията е поставила предварителни условия за срещата, свързани с необходимите промени за продължаване на сътрудничеството между двете институции. Промените предвиждат допълнително изясняване на статута на ръководителите на институциите на ЕС при посещения в чужбина, предава БТА.

По-рано европейски медии съобщиха, че Мишел е отказал срещата с обяснението, че днес трябва да посрещне президента на Сенегал. Говорителят на ЕК уточни, че срещата все пак ще се състои по-късно този следобед и не се очаква след това да има повече яснота за постигнатите договорености.

Говорителят потвърди, че досега Мишел и Фон дер Лайен не са разговаряли за т. нар. дивангейт, защото председателят на ЕК пътувала, за да се срещне със семейството си, което не била виждала от Коледа. Сътрудничеството между председателите на двете институции на ЕС ще продължи в интерес на гражданите, каза говорителят. Той потвърди, че Фон дер Лайен ще участва в обсъждането на въпроса в Европейския парламент, ако бъде поканена.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *