• вт. май 17th, 2022

След Нинова! И Мария Капон: Във вторник внасяме искане за мораториум на кабинета в оставка

Bychaspic

апр. 17, 2021

През следващата седмица ”Изправи се! Мутри, вън!” ще внесе като точка в програмата на Народното събрание налагането на мораториум върху сключването на договори, концесии и назначения в агенции и комисии от сегашното правителство.
Това съобщи депутатът Мария Капон във фейсбук в отговор на упреците на симпатизанти, че новите партии в парламента не са подкрепили предложението на БСП за мораториум. То бе направено от лидера на левицата Корнелия Нинова покрай приетото вече от 45-то Народно събрание решение да се създаде комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов за последните 10 години

„Напротив подкрепихме и с отделен акт ще бъде правилно юридически оформено!“, посочва Капон. Тя пояснява, че според юристите, ако мораториумът е бил вкарван в комисията за проверка, ще се създаде конституционен проблем и може да се „бламират двете действия“. Затова трябва да е с отделен акт.

„Още във вторник ще го внесем в програмата“, уверява Капон.

Това обеща преди нея и председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова.

В живо излъчване във Фейсбук тя заяви, че ГЕРБ не са спрели да извършват назначения и да пилеят публични средства. „Залети сме от сигнали, че партийни калинки се назначават на високи позиции. Ще предложим и на „Има такъв народ“ и ДБ да внесем заедно това решение за мораториум“, категорична е Манолова. По нейни думи партията ѝ не подкрепи същото предложение на БСП в петък, тъй като мястото му не е било в решението за съставяне на комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов.

Отказът на новите партии и ДПС да подкрепят искането на БСП за мораториум върху действия на сегашния кабинет в оставка бе причина анализатори да обявят, че анти-ГЕРБ коалицията в новия парламент е започнала да се пропуква.

Според Мария Капон обаче просто лидерът на БСП Корнелия Нинова е побързала да лансира предложението си преди днешния пленум на левицата и не се е вслушала в съветите да се направи като отделен акт.

В отговор на тези нападки, Корнелия Нинова написа на своята страница във ФБ: „Едно от най-важните неща в политиката е да си последователен и принципен.
БСП внесохме мораториум правителството на Борисов в оставка да не може да раздава концесии, да продава болници, да назначава, да сменя директори и бордове.

„Има такъв народ“ , „Изправи се! Мутри, вън!“, „Демократична България“ и ДПС гласуваха „против“. (Първите три партии УЖ искаха смяна на модела).

След като ги разобличих от трибуната на парламента, се хвърлиха да обясняват как не му било мястото в това решение, а трябвало в отделно такова.

Стар трик – като не искаш нещо да стане – да търсиш процесуални номера.

Някои от „новите“ си позволиха да нападат БСП в желанието си да изпъкнат. А сега вече са се засилили да внасят мораториум от свое име.
Очевидно в паника от гафа“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.