• ср. май 18th, 2022

Словакия изглежда все пак ще използва „Спутник“ – още от май

Bychaspic

апр. 15, 2021

Словакия може да започне да използва руската ваксина срещу коронвирус „Спутник V“ още от началото на май, ако препаратът премине успешно експертизата в сертифицирана лаборатория, съобщи премиерът на страната Едуард Хегер на съвместна пресконференция с чешкия си колега Андрей Бабиш, пише „Взгляд“, цитиран от Агенция „Фокус“.

„През следващите дни ще започне тестването на ваксината „Спутник V“ в сертифицирана лаборатория (в Унгария). Ако е успешно, тогава практическото й приложение в републиката може да започне още през май“.

Според словашкия премиер в момента юристите проучват споразумението за доставка на руския препарат. В същото време Хегер отбеляза, че „значителна категория граждани на Словакия биха искали да бъдат ваксинирани срещу коронавирус с ваксината „Спутник V“.

Премиерът на Чешката република от своя страна припомни, че Прага вече има оферта за доставка на ваксината и в понеделник първият вицепремиер на страната Ян Хамачек ще замине за Русия, за да постигне предварителен договор за лекарството .

В понеделник словашкият президент Зузана Чапутова обяви надеждността на „Спутник V“ въз основа на резултатите от изследванията.

По-рано в Словакия избухна правителствена криза поради решението на бившия премиер Игор Матович да закупи 2 милиона дози „Спутник V“.

През април Руският фонд за директни инвестиции поиска от Словакия да върне партида ваксина „Спутник V“, за да може да се използва в други страни. Фондът също така отбеляза, че Държавният институт за контрол на лекарствата (SIDC) в Словакия „води кампания за дезинформация“ срещу руската ваксина и има планове за провеждане на допълнителни провокации.

Фондът призова Словакия да тества повторно „Спутник V“ в сертифицирана от ЕС лаборатория. Те отбелязаха, че първоначалните тестове в Словакия са проведени в лаборатория, която не е част от мрежата на официалните лаборатории за контрол на лекарствата в ЕС.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.