• ср. юни 19th, 2024

Слънце и вятър: Нов ВЕИ парк се планира край Добрич

Bychaspic

юни 5, 2024

Пловдивската фирма „Винели Ре“ иска да изгради вятърни турбини заедно със соларна централа в землището на село Чернооково край Добрич. Това става ясно от инвестиционното предложение на компанията, внесено за ОВОС в РИОСВ-Варна.

Планира се изграждането на два вятърни генератора за производство на електроенергия, като теренът за тях е собственост на предприятието. Всяка от вятърните мощности ще бъде 8 MW и ще бъде присъединена към нова повишаваща подстанция 110 kV. Инвеститорът предвижда на същия този имот да бъде изградена и фотоволтаична централа с инсталирана мощност до 120 MWp.

Предвижда се използване на съвременни вятърни генератори, снабдени с технология, позволяваща завъртането им по посока на вятъра, за постигане на оптимално положението за прихващане на ветровия поток и оптимален ъгъл на виталата. Като водещ критерий при избор на марка и модел на генераторите ще бъде минималното ниво на шум.

Реализацията на проекта е във връзка с основния интерес на дружеството към инвестиции в производство и съхранение на електроенергия от ВЕИ, се казва още в предложението.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *