• вт. юни 25th, 2024

Снежана Стойчева: Цената на недвижимите имоти може да спадне с 10%

Bychaspic

мар. 7, 2023

Българите имат свободни пари и ще продължат да инвестират в жилища, прогнозира мениджърът на сайта за недвижими имоти Imoti.net

Максималният спад на цената на недвижимите имоти, който може да настъпи тази година в България, е 10%. Тази прогноза направи в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Снежана Стойчева, мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net.

Според нея 50% от клиентите в нашата страна купуват недвижим имот с ипотечно финансиране, но 50% купуват с пари в брой, като инвестират средствата си. Стойчева посочи, че парите в банкови депозити на населението „не са намалели значително“ и предположи, че свободните пари извън в банките ще бъдат вложени в имоти.

Водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, организира втори бизнес форум в София на тема „Предизвикателствата пред пазара на имоти – политически, икономически, технологични“.

По думите на Снежана Стойчева сериозните фактори, които крият рискове за пазара на недвижими имоти, са промяната в лихвените проценти на ипотечните кредити, инфлацията, повишаването на цените на строителните материали и на цената на труда на хората, заети в строителството, демографският срив, както и политическата криза, в която се намира България.

Тя коментира как ще се отрази промяната в лихвите в нашата страна. „За разлика от други европейски страни, се оказва, че лихвите по ипотечните кредити са в пряка връзка с лихвите по депозитите. За да може да се поддържа този баланс, у нас много внимателно се пристъпва към увеличаване на лихвите по депозитите. По този начин и лихвите по ипотечните кредити не растат с някакви големи числа. В дългосрочен план при теглене на ипотечен кредит това не е голяма сума и няма да се отрази значително на размера на вноската“, подчерта Стойчева.

Тя смята, че увеличението на потребителските цени на ежедневните стоки в много голяма степен изпреварва това на цените на жилищата. „Когато някой говори за балон при имотите, трябва винаги да се има предвид и това – имаме ускоряваща се инфлация, едно много сериозно повишаване на цените на продуктите от ежедневието ни и тогава да мислим за скока на цените на имотите. Те всъщност са в застой, а в някаква степен са паднали”, изтъкна експертът.    

Стойчева отбеляза, че е имало надценени имоти и сега те са се върнали към нормалните си цени от началото на 2021 година, дори 2019 година. Тя потвърди, че това е разлика, която засяга обаче само надценените имоти.

„Имотите на добра локация и с качествено строителство ще продължат да държат добри цени. Нищо не предвещава цените да паднат и то най-вече, защото новото строителство е по-скъпо и то ще става по-скъпо, защото цената на строителните материали се повиши и няма да спадне. Предстои и увеличаване на цената на труда в строителството с около 25%. Цените на новото строителство дърпат цените на старото”, обясни експертът.

Каква е спецификата при пазара на недвижимите имоти в другите градове на страната и достигнаха ли цените на жилищата във Варна тези в София? Какво е влиянието на пазара след намерението на украинските бежанци от наематели да станат собственици на жилища?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *