• чт. ян. 20th, 2022

Соларната енергия – вече не е лукс, оборудването е около 5000 лв.

Bychaspic

ян. 14, 2022
„Най-добрият и достъпен вариант за осигуряване на електричество са соларните системи. Има и други възможности за използване на възобновяеми енергийни източници като вятър, вода, геотермална енергия, но когато говорим за битово потребление, най-достъпно и възможно е инсталирането на фототермични модули“, посочи председателят на Българската соларна асоциация Малинка Николова в студиото на „България сутрин“.

Рязкото поскъпване на тока за битовите потребители породи въпроси за възможни алтернативни източници на електроенергия.

Фототермичните модули представляват силициеви клетки, които преобразуват слънчевата енергия в електрическа. От думите на Николова стана ясно, че те се инсталират различно, в зависимост от нуждите и консумацията на всяко домакинство.

„Бяха скъпа технология и лукс, но в момента са нещо съвсем достъпно. Една инсталация без батерии, която работи само в периода на греене, обикновено е от 5 kW за едно домакинство. Оборудването, без инсталационните такси, възлиза на 5000 лв. – съвсем достъпно за почти всяко домакинство“, изтъкна председателят на Българската соларна асоциация пред Bulgaria ON AIR.

Битовите потребители изплащат инвестицията си в соларни системи средно за 6 до 8 години. Според Николова обаче, животът на такива системи е на практика безкраен, като първите инсталирани преди 50 години все още са в инсталация.

„Една система за домакинството от 5 kW на година може да произведе 6 MWh – достатъчно за потреблението на едно неголямо домакинство“, отбеляза гостът в студиото.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.