• вт. юни 25th, 2024

София дава проследяващи устройства на децата със СОП

Bychaspic

ное. 23, 2022

Общинските съветници в София ще гласуват децата и младежи със специални образователни потребности да получават безплатни проследяващи устройства, заяви пред БНР председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Предложението идва след изчезването на Сашко от Перник и желанието за предотвратяване на подобни случаи за в бъдеще. Според Георгиев предложението ще бъде подкрепено от всички общински съветници.

Гласуването е утре, а кандидатстването по мярката ще започне от средата на декември, през първата половината на януари се очаква вече да има одобрени заявления, посочи Георгиев.

„Комисията заседава в срок от 2 седмици, след постъпване на заявление веднага се събира и разглежда заявлението. Трябва да бъде приложена епикриза, описани са няколко документа. Процедурата е изключително опростена. Има условие кандидатите да са граждани на столицата, защото мярката е финансирана със средства от бюджета на Столична община. Ние сме определили първоначален таван от 30 хил. лв. Тук въпросът е дали ще има достатъчно желаещи. В случай, че има повече – ще увеличим финансирането, защото това е мярка, по която няма как да се правят икономии“, обясни той.

Още по темата

21 ное 2022 10:02

34

20 ное 2022 19:56

79

Георгиев припомни, че такава програма вече съществува в София, тя е за възрастни хора с Алцхаймер и деменция. Вече 15 семейства са се възползвали от програмата. Те използват два вида устройства, които са за проследяване в реално време. Чрез мобилно приложение близките на болния във всеки един момент могат да видят къде се намира той, а също така могат да очертаят безопасна зона, при напускането на която веднага се получава известие. Програмата работи, хората са доволни, отбеляза председателят на СОС.

Според него търсенето на проследяващи устройства за деца и младежи ще е много по-голямо. Над 5000 са само децата от аутистичния спектър в София, посочи Георгиев. По думите му вече е осигурено закупуването на устройствата, като те са договорени на преференциални цени.

Георгиев посочи, че за момента са избрани 2 устройства, които да се ползват от децата. Едното е „умен часовник“, а другото – черно пластмасово квадратче, което прилича на малко дистанционно – то може да бъде закачено на дреха, обясни той. По думите му батерията на устройствата издържа между 1 и 2 дни. Родителят може да следи детето в реално време къде се намира детето.

„Новото, което предлагаме с тези устройства, е възможността за принудително обаждане от родителя към детето, т.е. дори детето да не вдигне, се инициира обаждане, така че на високоговорител се чува какво казва родителят на детето“, допълни Георгиев.

По специална програма в София вече започна и обучение на полигон на неопитни шофьори за реакция при рискови ситуации на пътя. Програмата е напълно безплатна. Желаещите могат да се запишат на сайта karambezopasno.com., каза още гостът.
 

Източник: https://dnes.bg

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *