• ср. май 29th, 2024

София ще приравнява цените на общинските имоти с пазарните

Bychaspic

мар. 28, 2022
София ще приравнява цените на общинските имоти с пазарните

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на общинските жилища в София, които наемателите им искат да купят, ще бъдат актуализирани, а получените от продажбата средства ще се използват за ремонт и облагородяване на социалната и техническата инфраструктура в съответните райони, съобщи столичният заместник-кмет по финанси Дончо Барбалов.

В своя профил във Facebook той посочи, че  докладът за изменение и допълнение в Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти на Столичната община вече е внесен в Столичния общински съвет от самия него и от общински съветници от различните политически групи. 

Още по темата

Общинските съвети по закон могат да определят цената на жилищата, независимо от пазарните нива, но с условие тя да не е по-ниска от данъчната им оценка.

Общинските жилища често се продават на цени под пазарните, но в момента тази разлика е драстична. При последната промяна на Наредбата за цените на общинските имоти през 2013 г. базовата стойност на квадратен метър площ за общинско жилище е определена на 680 лв. за монолитно строителство и 485 лв. за панелно.

В годините след това пазарът на недвижими имоти в София отбеляза значителен ръст не само като обем сделки, а и като цена на квадратен метър. По данни на Националния статистически институт към третото тримесечие на 2021 г. индексът на оскъпяване на жилищата в столицата е 73,9% спрямо 2015 г. Данните се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища, купени от домакинствата.

Предлаганите в доклада за общинските имоти цени на квадратен метър застроена площ са съобразени с този процент на оскъпяване, но отново запазват своя преференциален характер. С актуализацията на цените на общинските имоти ще бъде преодоляна драстичната разлика с пазарните нива.

Освен видът строителство, за определяне на цената на всеки имот имат значение зоната, в която се намира, изложението, етажът, наличието на складови помещения и други предимства или недостатъци на жилището.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *