• ср. май 29th, 2024

Спадът в жилищното строителство в Германия се задълбочава през юли

Bychaspic

авг. 21, 2023

Много компании се справят със ситуацията благодарение на натрупани поръчки

Снимка: Архив Ройтерс

Снимка: Архив Ройтерс

Спадът в жилищното строителство в Германия се e влошил през юли, като рекорден брой компании в сектора са съобщили за намаляващи поръчки, сочат данните от най-новото проучване на мюнхенския институт ifo, предаде Ройтерс.

През юли делът на компаниите, изпитващи липса на нови поръчки, е нараснал до 40,3 на сто спрямо 34,5 на сто през юни т.г. и едва 10,8 на сто през юли 2022 г.

Клаус Волрабе, ръководител на отдела за проучвания в ifo, предупреждава, че „назрява буря. След много години на разширяване, сега по-високите лихвени проценти и драстичното покачване на разходите в строителството задушават новите поръчки“.

Въпреки че делът на германските строителни компании, които се оплакват от анулирани поръчки, е намалял до 18,9 на сто през юли, това все още е доста над дългосрочната средна стойност от 3,1%.

Много компании се справят със ситуацията благодарение на натрупани поръчки, посочват експертите на института, но проучването разкрива, че 10,5 на сто от анкетираните компании сигнализират за финансови затруднения – двойно повече от дела им преди година.

Официални данни на статистическата служба Destatis, публикувани миналата седмица, показаха 27-процентов спад на разрешителните за строеж на жилища в Германия през първата половина на 2023 г., тъй като разходите се покачват, а Европейската централна банка продължава да повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията.

/БТА/

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *