• вт. юни 25th, 2024

Спад на цените на жилищата ще засегне пряко печалбите на банките в Европа

Bychaspic

ное. 16, 2022

Жилищните заеми обичайно са с дял до 50% от общия портфейл с клиентски кредити на европейските банки

Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg

Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg

Банките в Европа са застрашени от значителен удар върху печалбите им, ако цените на жилищата в региона започнат да намаляват, предупреждават регулатори и рейтингови агенции, цитирани от Ройтерс.

Макар заради силните счетоводни баланси на банките да е малко вероятно цените на жилищата да създадат системен риск, мащабът на експозицията на кредиторите към имотния сектор означава, че те може да понесат удар върху печалбите си, съобщи S&P Global Ratings.

Жилищните заеми обичайно съставляват между 30% и 50% от общите клиентски заеми на европейските банки, отбеляза рейтинговата агенция и допълни, че вероятно кредиторите ще трябва да заделят повече средства за потенциално спиране на плащанията заради влошаването на икономическата среда.

„Растящият кредитен риск в портфейлите с ипотечни кредити ще доведе до пропорционален ръст на банковите провизии (за спрени плащания) и до директен удар върху перспективите за печалбите им“, пише агенцията.

Коментарът на S&P е в унисон със сходно притеснение, изразено миналата седмица от Европейския банков орган (ЕБО). Регулаторът съобщи, че европейските банки отчитат заеми и аванси на обща стойност 4,1 трлн. евро, обезпечени с жилищни имоти, около една трета от всички заеми за домакинствата и нефинансови предприятия.

Банките увеличават „значително“ експозицията си към ипотечни кредити в последните години и виждат първи признаци за влошаване на качеството на активите, допълни ЕБО.

S&P съобщи, че макар все още да не е понижила рейтинга на нито една страна в официалната си рамка за оценка на риска, има първоначални признаци за спадове на цените във Великобритания със забавянето на икономиката на страната.

Високопоставен ръководител на ипотечния кредитор Nationwide Building Society във Великобритания, заяви по-рано този месец пред депутати в британския парламент, че най-лошият му сценарий е за спад на цените на жилищата с 30% догодина, въпреки че основната прогноза е за понижение с 8%.

Унгарски и ирландски банки прогнозират увеличаване на дела на просрочията по ипотечни кредити при по-неблагоприятни икономически сценарии, отбеляза S&P и допълни, че т.нар. заеми от фаза три са изложени на най-голям риск от спиране на плащанията, като се очаква те да нараснат от едноцифрено число до около 15% за двата пазара.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *