• чт. сеп. 28th, 2023

Срещу джигитите: Задава ли се „Зона 30 км/ч“ в градовете?

Bychaspic

сеп. 19, 2023
Срещу джигитите: Задава ли се "Зона 30 км/ч" в градовете?

Снимка: БГНЕС

Властта обмисля ограничение на скоростта в градовете до 30 км/ч.

По този случай Светослав Васев, експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ каза: „Идеята за 30-километровите в час зони означава в зоните на кварталните карета, там където се движат и автомобили и пешеходци и велосипедисти, инфраструктурата да бъде такава, че да не позволява водачите да нарушават правилата за движение. „Зона 30” означава не просто поставяне на знак с ограничение, а още инфраструктурни мерки като изнесени тротоари, повдигнати пешеходни пътеки и кръстовища.”

„Промяната в пътищата ще се приоритизира посредством анализи. Тези, пътни артерии, които извеждат транспортните потоци трябва да останат с по-високи максимално допустими скорости. Такива са Цариградско шосе, Ботевградско шосе, Околовръстното и скоростните тангенти”, заяви Васев.

Още по темата

19 сеп 2023 06:27

309

12 сеп 2023 07:01

16

„Държавна агенция по безопасност на пътищата смята, че би трябвало дори във всички  градове максималната допустима скорост трябва да е 30 км/ч. Хората се притесняват, че по този начин ще се увеличат задръстванията, но искам да отбележа, че за отвеждащите артерии това решение няма да се прилага”, посочи Светослав Васев.


 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *