• пн. окт. 2nd, 2023

Столтенберг в ООН: Украйна спешно се нуждае от системи за ПВО

Bychaspic

сеп. 20, 2023

Украйна спешно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, включително боеприпаси, резервни части и поддръжка на системите, с които украинската армия вече разполага, заяви вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Столтенберг каза, че войната, която е вече във втората си година, е „война на изтощение“, но не е в „патова ситуация“, като се има предвид напредъкът, постигнат от Украйна в започналата през юни нейна контраофанзива за отвоюване на териториите, окупирани от руските сили.

„Ако искаме край на войната, ако искаме справедлив и траен мир, военната подкрепа за Украйна е правилният път“, каза Столтенберг в интервю в Ню Йорк, където се намира за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

„Украйна се нуждае от много и различни видове подкрепа“, каза Столтенберг.

Страната има спешна нужда от противовъздушна отбрана, изтъкна генералният секретар на НАТО. Не само нови системи, но също боеприпаси, поддръжка, резервни части… Виждаме, че всеки ден в Украйна ПВО спасява живота на много хора и трябва да подкрепяме системите за ПВО на Украйна, изтъкна Столтенберг.

По-рано вчера високопоставен представител на американския Държавен департамент каза, че укрепването на украинските системи за ПВО е ключово, включително за защитата на критична инфраструктура с наближаването на зимата.

Някои военни анализатори казват, че на Украйна може да се окаже трудно да поддържа динамиката на бойното поле с настъпването на студено и влажно време. Според Столтенберг обаче сраженията може да продължат и през есента и зимата. „Това, което трябва да направим, е да подкрепяме украинците, а от тях зависи какви решения ще вземат на терен“, каза Столтенберг. Войната на изтощение се превръща във война на логистиката, поясни генералният секретар.

Източник: БТА

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *