• пн. апр. 22nd, 2024

Столтенберг: Русия трябва да изтегли войските си от украинската граница

Bychaspic

апр. 13, 2021

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да изтегли войските, които според Алианса Москва концентрира по украинските граници. Изявлението си той направи преди извънредното заседание на министрите на външните работи и отбраната от Алианса, предават Reuters и Агенция „Фокус“.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отлетя за Брюксел за разговори със Столтенберг ден след като Киев обвини Кремъл, че е пренебрегнал искането му за преговори между президентите на двете страни заради концентрацията на руски сили в близост до границата на Украйна.

„През последните седмици Русия прехвърли хиляди готови за бой войски до границите на Украйна, което е най-голямото струпване на руски войски (в региона) след незаконното анексиране на Крим през 2014 г.“, каза Столтенберг.

„Русия трябва да прекрати това военно струпване в и около Украйна, да спре незабавно провокациите си и да деескалира ситуацията“, каза той на съвместна пресконференция с Кулеба. Украинският министър каза, че Киев иска дипломатическо решение.

Западът изрази загриженост през последните седмици заради огромното натрупване на руски сили в близост до източната граница на Украйна и в Крим, който Русия анексира от Киев през 2014 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна във Брюксел във вторник и трябва да проведе разговори по-късно във вторник с Кулеба, който пък призова за допълнителни икономически санкции срещу Москва и повече военна помощ за Киев.

„На оперативно ниво се нуждаем от мерки, които да възпират Русия и които да съдържат нейните агресивни намерения. Това може да бъде … нов кръг от санкции, който ще повиши цената на руската агресия“, каза Кулеба на пресконференцията.

Отделно двама съюзнически дипломати заявиха, че Столтенберг ще председателства извънредна видеоконференция със съюзните министри на отбраната и външните министри в сряда. Очаква се Блинкен и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин да присъстват в щаба на НАТО в Брюксел, за да информират останалите 29 съюзници за Украйна, както и за Афганистан, съобщават източниците на агенцията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не отговори на директния въпрос дали Украйна ще може да се присъедини към Алианса, след като не контролира част от територията си. Този въпрос му беше зададен на съвместната пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба, предава TACC.

„Само 30-те държави от НАТО могат да вземат това решение, а Русия няма право на вето по този въпрос“, каза Столтенберг в отговор.

„Това е суверенното право на всяка държава, включително Украйна, да кандидатства за членство, но също така е правото на 30-те държави от НАТО да решат кога се предлага членство“, каза той. „Това е много важен принцип, тъй като Русия се опитва да възстанови някаква форма на сфера на влияние, при положение, че не може да решава какво могат да правят съседите ѝ. Това е светът, който се опитваме да оставим след себе си.“

Така генералният секретар на НАТО не даде отговор на въпроса колко е вероятно Украйна да се присъедини към НАТО, докато тя има нерешени териториални проблеми. Той само повтори тезата, която лидерите на Алианса изразяват от 2008 г. насам, когато през април на срещата на върха в Букурещ ръководителите на държави от НАТО отказаха да дадат планове за действие за Украйна и Грузия и в замяна направиха политическа декларация че Киев и Тбилиси „в крайна сметка ще могат да се присъединят към НАТО“. В същото време в НАТО се появи формулировка, че решенията за приемане на нови държави във военния блок принадлежат единствено на 26-те (толкова страни членуваха в Алианса през 2008 г.) държави от НАТО.

През същата година в НАТО се появява тезата за зоната на влияние, която Русия се опитва да възстанови. Това стана след войната в Южна Осетия, разгърната от Грузия през август 2008 г., която по-специално имаше за цел да реши териториалния проблем, който пречи на Тбилиси да се присъедини към НАТО.

В същото време отговорът на Москва на обвиненията на НАТО за „зони на влияние“ беше формулиран от Дмитрий Рогозин, който по това време беше постоянен представител на Русия в НАТО: „Те (САЩ и НАТО) считат целия свят за своя собствена зона на влияние,“ заяви тогава Рогозин.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *