• ср. юни 19th, 2024

Строителната продукция в ЕС и еврозоната отново се връща към ръст през май

Bychaspic

юли 20, 2022
Строителната продукция в ЕС и еврозоната отново се връща към ръст през май

Снимка: unsplash.com

Строителната продукция в еврозоната се е разширила с 0,4% през май на месечна база, а в Европейския съюз – с 0,8%, сочат първи сезонно изгладени данни на европейската статистическа служба Евростат.

Спрямо май 2021 г. строителството е нараснало с 2,9% в еврозоната и с 3,8% в ЕС.

На месечна база гражданското и инженерното строителство се е представило значително по-добре от сградното както в еврозоната, така и в ЕС. В зоната с единна валута инфраструктурното строителство е нараснало с 2,3% при спад на сградното от 0,3%, а в ЕС ръстът е от 2,8% при увеличение на сградното от 0,4%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям месечен ръст на строителната продукция отчита Швеция (6,2%), Унгария (5,9%) и Словения (5,8%). Спадове бележат единствено Испания (-1,5%) и Финландия (-0,6%), а в България е отчетен ръст от 1,9%, продължавайки тенденцията на стабилно разширяване.

На годишна база обаче се наблюдава обратна тенденция. Сградното строителство в еврозоната се е увеличило с 3,1%, а гражданското и инженерното – с 2,5%. Що се отнася до ЕС като цяло, регионът отчита ръст от съответно 3,9% и 3,3% на двата сектора.

Словения бележи най-забележително увеличение на строителната продукция на годишна база – цели 30,2%. Тя е следвана от Полша (10,7%) и Унгария (9,9%). Спадове отново отчитат само две държави – Испания от -8,2% и Германия от -2,0%. България бележи ръст от 5,8%, възстановявайки се от спада от 2,3% предишния месец.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *