• нд. юли 14th, 2024

Строителството в България расте пети пореден месец през март

Bychaspic

май 10, 2022
Строителството в България расте пети пореден месец през март

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Строителството в България отчита пети пореден месец на годишен ръст през март, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). През третия месец на 2022 г. строителната продукция нараства с 1,6% спрямо март 2021 г . Повишаването се определя от положителния темп при сградното строителство, което отчита увеличение от 4,2%.

При гражданското/инженерно строителство се наблюдава спад от 1,6%.

През март се затвърждава положителният тренд при строителството в страната, след като месец по-рано показателят нарасна на годишна база с 4,3%, отново подкрепен от силното представяне на сградното строителство (+7,1%).

В същото време, по предварителни данни, индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, отчита спад от 0,4% спрямо данните за февруари.

Относно инфраструктурното строителство показателят бележи втори пореден месец на спад на годишна база, след като през февруари той се понижи с 0,5%. През март инфраструктурното строителство бележи и трети пореден месец на спад на месечна основа, като пониженията за януари и февруари възлизат съответно на 0,3% и 1,5 на сто.

Като цяло строителството в България също отчита три поредни месеца на спад на месечна база, като това важи и за сградното строителство.

 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *