• нд. юли 21st, 2024

Строителството в ЕС и еврозоната расте през март

Bychaspic

май 19, 2022
Строителството в ЕС и еврозоната расте през март

Снимка: Corinna Kern/Bloomberg

През март строителната продукция в еврозоната е останала без промяна спрямо февруари, а в Европейския съюз (ЕС) е нараснала с 0,2%, сочат първи сезонно изгладени данни на европейската статистическа служба Евростат.

На годишна база строителството е нараснало с 3,3% в еврозоната и с 4,1% в ЕС.

На месечна база гражданското и инженерното строителство се е представило значително по-добре от сградното строителство в еврозоната и ЕС с повишение от съответно 1,5% и 2,1%. В същото време строителството на сгради отчита минимален спад от 0,1% в еврозоната, а в ЕС като цяло е нараснало също минимално с 0,2%.

На годишна база сградното строителство има по-голям принос за ръста на общата строителна продукция в еврозоната от инфраструктурното строителство. То е нараснало с 3,4% през март, докато при гражданското и инженерно строителство ръстът е с 3,3%.

В ЕС инфраструктурното строителство изпреварва по ръст сградното – съответно увеличение от 4,9% и 4% на годишна база.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям месечен ръст на строителството е отчетен в Полша (5,1%), Швеция (2,4%) и Германия (1,1%). Най-голям спад се наблюдава в Словения (-7,8%), Унгария (-5,7%) и Чехия (-3,6%). В България строителството отчита месечен спад от 0,3%.

Полша е лидер в ЕС и по годишен ръст на строителната продукция с 27,7% през март, следвана от Словения с 12,3% и Унгария с 10,5%. Спадове са отчетени в Испания (-7,7%), Белгия (-2,2%), Германия (-0,4%) и Австрия (-0,2%).

У нас строителството регистрира годишен ръст от 1,6% през март, който е един от най-вялите в ЕС.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *