• ср. май 29th, 2024

Строителството в ЕС с незначителен ръст през ноември, добър отскок за България

Bychaspic

ян. 19, 2022
Строителството в ЕС с незначителен ръст през ноември, добър отскок за България

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Производството в строителния сектор на ЕС нараства слабо през ноември 2021 г. след по-бърз подем през предходните два месеца, в рамките на еврозоната се свива за пръв път от август насам, а в България отбелязва по-голям ръст след спада през октомври, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се повиши през ноември с 0,2% спрямо октомври, когато нарасна с 0,7%, като това представлява подобрение в сектора за трети пореден месец. В еврозоната обаче продукцията в строителството се сви през ноември с 0,2% след растеж с 1,2% през септември и с 0,6% през октомври, показват предварителните данни на европейската статистическа служба „Евростат“

На месечна база обаче има различия. Сезонно изгладената строителна продукция се свила с 0,2% в еврозоната през ноември спрямо октомври. В ЕС показателят е нараснал с 0,2% през същия период. За сравнение – през октомври продукцията се е увеличила в еврозоната и в ЕС със съответно 0,6% и 0,7%.

Източник: Евростат

Годишно сравнение на база строителен сектор и държава-членка

В еврозоната сградното строителство се е свило с 0,7% спрямо октомври, докато гражданското се е увеличило с 1%. В ЕС гражданското строителство също е отбелязало ръст от 0,9 на сто, докато сградното е намаляло с 0,4 на сто.

Сред държавите членки на блока, за които има налични данни, най-голям месечен спад е отчетен на строителната продукция в Белгия (-3,7%), Франция (-1,4%) и Германия (-0,8%). Най-голям ръст е отчетен в Румъния(+8%), Унгария (+5%) и Словакия (+4,8%).

Годишно сравнение на база строителен сектор и държава членка

На годишна база сградното и гражданското строителство бележат ръст в еврозоната от сътоветно 0,3% и 0,7%.

Що се отнася до ЕС, отчетените повишения са в размер на 1,5% за гражданското и 1,2% за сградното строителство.

Сред държавите членки на блока, за които има налични данни, най-голямо годишно увеличение на показателя е отчетено в Полша (+12,7%), Унгария (+12,3%) и Финландия (+8,4%). Най-голям спад е отчетен в Словения (-17,3%), Белгия (-8,8%) и Испания (-5,6%).

Данните за България показват, че през ноември строителната продукция у нас е нараснала с 1,8% на месечна база,  заличавайки спад с 0,6% през октомври, докато на годишна база продукцията в българското строителство e нараснала през ноември с 3,2% след понижение с 1,9% месец по-рано.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *