• ср. май 29th, 2024

Строителството у нас отбеляза пети годишен спад от началото на 2023 г. през юли

Bychaspic

сеп. 8, 2023

Както сградното, така и инфраструктурното строителство са се понижили на годишна база през месеца

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Строителството у нас е записало още един вял месец през юли, а спад на годишна база отчитат както сградното, така и гражданското и инженерно строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база строителната продукция е останала непроменена спрямо юли, а при сравнение с юли 2022 г. тя е намаляла с 1,8%, показват данните на националната статистика.

На месечна база инфраструктурното строителство отчита лек спад от 0,1%, докато сградното строителство е останало без промяна. Стагнацията на месечна база на общата строителна продукция следва спада с 1,1% през юни. Тогава сградното строителство също отчете понижение от 0,9%, а строителството на гражданска и инженерна инфраструктура беше надолу с 1,4%.

На годишна база принос за спада на строителната продукция имат както инфраструктурното, така и сградното строителство. Понижението на общата продукция е второ поредно след свиването с 2,1% през юни. От началото на годината строителството у нас е излизало на минимален плюс само в два месеца – през март и през май.

Сградното строителство отчита втори пореден годишен спад от 0,2% след понижението с 0,5 на сто през юни. То постигна годишен ръст от 2% и малко над 2% само през януари, март и май. За инфраструктурното строителство обаче годишният спад с 3,8% през юли е осми пореден месец на понижение на годишна база.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *