• нд. юли 21st, 2024

Строителството у нас отбелязва спад през април за първи път от пет месеца

Bychaspic

юни 10, 2022
Строителството у нас отбелязва спад през април за първи път от пет месеца

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителната продукция у нас е намаляла на годишна база през април за първи път от октомври миналата година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Общата строителна продукция се е понижила в четвъртия месец от годината с 2,4% на годишна база, като определящо за спада е свиването при гражданското и инженерното строителство, в което влиза и изграждането на инфраструктура. Там понижението е с 4,1%, продължавайки спада от февруари и март, които също бяха месеци със знак минус за инфраструктурното строителство.

При строителството на сгради е отчетен по-минимален спад от 1%, който е първи от октомври 2021 г. насам.

Април е бил по-слаб за строителството у нас и в сравнение с март. Общата строителна продукция намалява с 0,6% и продължава серията от месечни спадове, започнала от началото на годината.

За четвърти пореден месец месечен спад отбелязва строителството както на сгради, така и на инфраструктура, сочат данните на НСИ. При сградното строителство понижението е с 0,9%, а гражданското и инженерното строителство отчита спад от 0,3% на месечна база.

Поскъпването на строителните материали, което започна още по време на пандемията заради нарушените вериги за доставка, се ускори още повече след началото на войната в Украйна на 24 февруари и това засили натиска върху строителния сектор. Представители на бранша признават, че има забавяне в някои от проектите на установените компании на пазара, а при случайните играчи дори се наблюдава пълно замразяване на намеренията за строителство.

В последно време обаче цената на суровото желязо се връща на нива от 1,65-1,70 лв., след като в началото на конфликта в Украйна тя се покачи до 3 лв. Мнозина предприемачи определиха това поскъпване като спекулативно. Очакванията са цените и на останалите метали да започнат да се нормализират.

Инфраструктурното строителство, от друга страна, е блокирано в очакване на индексиране на строителните договори. Строителният бранш настоява да няма фиксиран таван в методиката за индексация на цените. Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага общата сума на индексиране на договори в процес на изпълнение да не надвишава 15% от първоначалната стойност на договора.

През май подалият оставка регионален министър Гроздан Караджов съобщи, че в риск от неизпълнение заради поскъпването на строителните материали са договори за 1,1 млрд. лв. по оперативна програма „Околна среда“, 1,3 млрд. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“ и проекти на общините по оперативни програми на обща стойност 4,3 млрд. лв.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *