• ср. май 29th, 2024

„Съвършеният план“ на Китай за съживяване на жилищния пазар може и да не успее

Bychaspic

юни 28, 2022
"Съвършеният план" на Китай за съживяване на жилищния пазар може и да не успее

Снимка: Bloomberg LP

Китайските местни власти все повече прибягват към инструмент, използван при последното забавяне на жилищния пазар за съживяването му. Според анализатори е малко вероятно той да проработи, пише Bloomberg.

Властите в най-малко 20 малки града позволяват на домакинствата, които са се съгласили старите им жилища да бъдат съборени, да изберат т. нар. „жилищни ваучери“ като компенсация, показва преглед на Bloomberg на местните политики. Ваучерите може да бъдат използвани за закупуване на нови жилища на частния пазар, а някои градове предоставят кешови субсидии като допълнителни стимули.

Новият ход е част от усилията за стимулиране на възобновяването на бедните квартали и намаляване на бедността, като в същото време е отговор и на най-дългия в историята спад на жилищния пазар в страната. Такива мерки преди време предизвикаха силно търсене на нови жилищни имоти между 2015 и 2018 г. и се смяташе, че са допринесли за над една пета от продажбите на жилища през 2017 г.

Но магията може да не сработи този път, считат Nomura Holdings, CGS-CIMB Securities и Shenwan Hongyuan Securities.
Последния път по-голямата част от средствата дойдоха от напечатаните пари от Китайската народна банка. Сега е малко вероятно централната банка да тръгне по същия път на финансиране, писаха анализатори от Shenwan Hongyuan Securities миналата седмица.

Още по темата

„Това звучи като идеален план“, но вероятно има много нисък процент на успеваемост, отбелязват анализатори от Nomura начело с главния икономист за Китай Лу Тин. Липсата на парична подкрепа от централната банка означава, че местните власти ще трябва да се справят сами, а те имат ограничена огнева мощ заради собствените си затегнати финанси, пише Лу. Освен това домакинствата са по-колебливи към покупката на жилище, което може да не бъде довършено от изпитващите затруднения строителни компании.

„Малко сме скептични към успеха на програмата заради слабия финансов статут на много малки градове“, въпреки че тя може да помогне за повишаването на продажбите, „ако бъде приложена изцяло“, коментират анализатори от CGS-CIMB Securities.

Продажбите на жилища в Китай намаляват на годишна база за 11-и пореден месец, което е рекорд, откакто се появи пазарът на частни имоти в страната през 90-те години на миналия век. Постоянното забавяне вероятно ще бъде голяма спирачка за икономическия растеж тази година.

Повечето градове, които възприемат ваучерната политика, са по-малки като Чаншу и Дзясин близо до Шанхай, а главният град на провинция Хънан Джънджоу последва примера им в края на юни.

Признаци за подобряване на жилищния пазар се появиха, след като местните власти смекчиха някои ограничения за покупките и намалиха лихвите. Продажбите на нови жилища в 17 града, следени от China Index Holdings, са нараснали с 89% от началото на юни спрямо месец по-рано.

Макар че инерцията не бива да бъде пренебрегвана, Лу предупреждава, че пътят към възстановяването вероятно ще бъде „доста неравен“, докато Китай се придържа към политиката си за нулев COVID.

„Китайските домакинства може да не искат да теглят ипотеки в момент на забавяне на растежа и повишена несигурност“, отбелязва Лу.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *