• сб. апр. 13th, 2024

Съюзът ХДС/ХСС увеличи преднината си в проучванията, „Зелените“ губят подкрепа

Bychaspic

апр. 16, 2021

След неотдавнашните огромни загуби Съюзът ХДС/ХСС отново увеличи преднината си в проучванията на общественото мнение, съобщава германският национален ежедневник Die Welt, цитиран от Агенция „Фокус“.

Резултатите от анкета на предаването Politbarometer на германската обществена телевизия ZDF показва, че ако изборите за Бундестаг се провеждаха в неделя, Съюзът (ХДС/ХСС) щеше да получи 31% от гласовете на германците (+3% спрямо предходното допитване). ГСДП може да очаква 14% (-1%), „Алтернатива за Германия“ – 11% (-1%), Свободната демократическа партия – 9%, а „Левица“ – 7% (без промяна и за двете партии). „Зелени“ губят 2% и събират гласовете на 21% от респондентите.

Данните показват, че при подобно разпределение на мандатите мнозинство ще има коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“. Следваща голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП няма да има мнозинство в Бундестага. В подобно положение ще се окаже и коалиция между „Зелени“, ГСДП и „Левица“, а също и „Зелени“, ГСДП и СвДП.

А в надпреварата за кандидатурата на Съюза (ХДС/ХСС) все още не е ясно дали Маркус Зьодер (ХСС) или Армин Лашет (ХДС) ще спечели номинацията, но в проучванията на общественото мнение министър-председателят на Бавария е категоричен фаворит, отбелязва германският вестник BILD.

Анкета на телевизионния канал ARD показва, че 44% от германските граждани считат лидера на ХСС за най-подходящия кандидат за канцлер на следващите федерални избори, насрочени за 26 септември.

Лашет ще трябва да преглътне горчива хапка: само 15% от респондентите гледат на новия председател на християндемократите като на подходящ кандидат за поста. Това е едва трета от подкрепата, на която се радва Зьодер, коментират от редакцията.

Разликата между двамата сред поддръжниците на Съюза (ХДС/ХСС) е още по-категорична: 17% застават зад Лашет, а 72% – зад Зьодер!

От седмици Лашет очевидно губи подкрепа в проучванията, чието значение редовно омаловажава. Германците не само отричат неговата способност да управлява в Канцлерството, но и като цяло популярността му пада.

В проучване на Insa за BILD, Лашет губи три места в рейтинга на водещите германски политици и сега заема 12-то място, което е най-високият регистриран спад в популярността в сравнение с предходната седмица. От друга страна Зьодер се изкачи на първо място, изпреварвайки дори канцлера Ангела Меркел.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *