• вт. окт. 3rd, 2023

Тагарев ще бъде изслушан в парламентарната комисия по отбрана във връзка с дрона край Тюленово

Bychaspic

сеп. 18, 2023

Министърът на отбраната ще бъде изслушан на извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана относно актуална информация във връзка с открития дрон с с боеприпас край брега на Тюленово.

Това се посочва на интернет страницата на Народното събрание.

Специализираният екип от Военноморските сили обезвреди по-рано днес боеприпаса, намерен тази нощ край Тюленово.

Може да се предположи, че дронът край Тюленово е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна, коментира пред журналисти Тагарев днес сутринта.

Заседанието е свикано за 17,30 ч, обяви в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, председател на комисията по отбрана.

„Освен публично известната информация нямаме друга, точно това е причината в 17.30 часа да свикаме заседание на комисията по отбрана и да изслушаме военния министър“, обясни пред медиите Христо Гаджев.

Той уточни, че са в контакт с министър Тодор Тагарев и очакват да даде пред комисията ясна и категорична информация какво точно се е случило и какви са причините за открития край Тюленово дрон с боеприпаси. „Мисля, че това е важно, защото темата е достатъчно чувствителна и не трябва да се позволяват спекулации по нея, а и да може обществото да е информирано“, продължи Гаджев.

Той коментира думите на Тагарев, че всяка седмица имало подобни инциденти. „Явно е имал предвид, че всяка седмица се обезвреждат невзривени боеприпаси от Втората световна война, от Балканските войни. Модулните групи, които се занимават с обезвреждане на боеприпаси, са достъчно големи професионалисти. Нека да видим дали е погрешно разбран министър Тагарев“, каза Гаджев. А по повод искането на оставки от странат ана БСП, коментира, че това било поредната седмица, в която БСП иска оставката не само на министъра на отбраната, но и на целия Министерски съвет – правели го още от самото създаване на кабинета.

„Да се задейства ПВО-то на Тюленово за подобен дрон не е много сериозно, защото дронът е доплувал най-вероятно. Нека да видим какво ще стане ясно на комисията и да не обвиняваме никого преди това. Хората в Българската армия си вършат съвестно работата“, коментира пък депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

„В момента трябва да успокоим хората, да видим какво точно се е случило там, а не да говорим за смяна на министъра. Ако не е действано адекватно, ще има съответната проверка. Не трябва да имате никакви съмнения, че ние ще действаме адекватно в тази ситуация“, каза още Мирчев.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *