• нд. юли 14th, 2024

Типичен дом в САЩ вече струва над 320 хил. долара – с 20% повече отпреди година

Bychaspic

ян. 24, 2022
Типичен дом в САЩ вече струва над 320 хил. долара - с 20% повече отпреди година

 Bloomberg L.P.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ се покачват, но пазарът на недвижими имоти в страната продължава да чупи рекорди. Цените на жилищата са нараснали средно с почти 20% през последната година, което е най-силният регистриран ръст в историята, сочи нов доклад на сайта за обяви за имоти Zillow, цитиран от Bloomberg.

Една типична американска къща вече струва 320 662 долара – увеличение с повече от 50 хил. долара спрямо декември 2020 г.

След две години на силен ръст на цените на жилищата в цялата страна нетърпеливи купувачи се надяваха, че 2022 г. ще донесе известно облекчение заради планираното повишаване на лихвените проценти, което може да охлади пазара.

Това обаче още не се е случило, тъй като силното търсене от страна на по-младите купувачи от поколението Y (родените в периода между средата на 80-те години до края на 20-ти век) и недостигът на налични жилища все още поддържат цените. Ипотечните лихви достигнаха най-високото си ниво от началото на пандемията, но 3,56% все още е исторически ниско равнище.

Още по темата

„Нито високите цени, нито ограниченото предлагане възпират купувачите досега“, пише в доклада Джеф Тъкър, старши икономист в Zillow.

Въпреки че повишението на жилищните цени на месечна база се забави от юли насам, те нараснаха с 1,2% през ноември и с 1,4% през декември.

В момента има и рекордно малък брой налични имоти за продажба – само 923 хил. жилища, което е понижение с почти 20% спрямо декември 2020 г. В сравнение с декември 2019 г. спадът се задълбочава до 40,5%.

Има и леко положителни новини за бъдещите купувачи. Така например средният период, през който едно жилище се задържа на пазара, преди да бъде продадено, вече е 13 дни спрямо едва една седмица през юни.

За хората, които не могат да си позволят да закупят жилище, пък има известно облекчение в нивата на наемите. Месечният ръст през декември е 0,7%, което е най-слабото увеличение от февруари. Въпреки това наемите се повишават с 15,7% на годишна база, като средният наемател вече плаща по 1855 долара на месец.

Наемите са се повишили във всички 50 най-големи града в САЩ, начело с Маями, Тампа, Финикс и Лас Вегас.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *