• нд. юли 21st, 2024

Тихомир Тошев: Инфлацията активизира имотния пазар у нас

Bychaspic

май 9, 2022
Тихомир Тошев: Инфлацията активизира имотния пазар у нас

Снимка: Pixabay

Наблюдава се висока активност и на имотния, и на кредитния пазар – ипотечните кредити са се увеличили с 20% за първото тримесечие на годишна база. Цените на имотния пазар стават все по-високи, пазарът става все по-горещ. Това се дължи както на инфлацията и желанието на хората да инвестират парите си, така и на ниските лихви по ипотеките, които също са стимул.

Още по темата

Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев в коментар за високата инфлация, която обаче не поставя лимит на жилищния пазар и тегленето на кредити у нас.

„Има ръст при закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях“, коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.  „Българинът иска да живее в по-голямо жилище, най-търсени са тристайните апартаменти. В момента купувачите са с доходи от по над 3 хил. лв. на домакинството, отбеляза Тошев.

По думите на кредитния консултант 68 млрд. лв. са спестяванията на българите в банките, като те продължават да растат, макар и с по-слаби темпове. 

Масово българите държат по-ниски депозити. „80% от депозитите са от 5 до 10 хил. лв. Повечето хора не могат да се справят с цените за стоки от първа необходимост, сметките за ток, парно и вода и посягат към спестяванията си, което не е добър показател. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от инфлацията“, категоричен е кредитният консултант. Ще трябва да се вземат мерки, за да се овладее високата инфлация, препоръча той, визирайки повишаване на лихвите по кредитите. Засега те остават ниски, очакванията са да се повишат догодина, допълни той.

Но когато лихвите тръгнат нагоре, това ще е за новите кредити, отбеляза специалистът.

На фона на високата инфлация вземането на кредити, ако не са необходими, не е добър вариант, смята кредитният консултант. „Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото „ще прецакаме“ някого, не е добър вариант“, посочи Тошев.

И обясни, че хората с вече изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.

„За да се компенсира спадът на покупателната способност, част от работодателите увеличават заплатите, така че с повече доход плащаме същата вноска“, посочи той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *