• сб. апр. 13th, 2024

Тлъстините пазят жените от сърдечно заболяване

Bychaspic

апр. 15, 2021

По-пълните жени са по-малко застрашени да развият сърдечносъдово заболяване

Проучване изследвало дали по-високата телесна маса при мъжете и жените е свързана с по-ниска смъртност от сърдечносъдови заболявания 

Оказало се, че по-голямото количество телесни мазнини е свързано с по-нисък риск от смъртност при жените, но не и при мъжете.

Изследователите твърдят, че при жените изграждането на телесна маса може да бъде по-важно за сърдечносъдовите заболявания, отколкото загубата на тегло, пише на сайта medicalnewstoday.com, цитиран от zdrave.to

Изследователите зад проучването отбелязали, че през последните 50 години смъртността от ССЗ е намаляла както при мъжете, така и при жените в САЩ. Въпреки това процентът на спад е по-бавен сред жените, отколкото при мъжете, а честотата на сърдечните удари при жените на възраст 35-54 години всъщност се увеличава. Освен това изследванията показват, че макар жените да имат по-ниска честота на ССЗ в сравнение с мъжете, те са с по-висока смъртност и по-лоша прогноза след остро сърдечносъдово събитие.

Тъй като изглежда, че CСЗ засягат по различен начин двата пола, съществува спешна необходимост да се определи дали лекарите трябва да предлагат различни съвети за превенция на техните пациенти от мъжки и женски пол. Новото проучване на изследователите в Университета на Калифорния, Лос Анджелис, предполага, че фокусът на жените трябва да бъде върху поддържането или увеличаването на телесните мазнини, а не тяхната загуба. Констатациите се появяват в списанието на американската асоциация на сърцето.

Състав на тялото

Изследователите анализирали данните за състава на тялото от изследването за здраве и хранене (NHANES) през 1999-2004 г. и данни за смъртността от същия период. Данните са от общо 5627 жени и 5836 мъже, всички на възраст над 20 години. Въз основа на данните изследователите разделили участниците в проучването в четири групи: с ниска мускулна маса и ниски телесни мазнини, с ниска мускулна маса и високи мазнини в тялото, с висока мускулна маса и ниски телесни мазнини, с висока мускулна маса и висока телесна мазнина.

И при двата пола първичните данни показали, че по-високите нива на мазнини са свързани с по-висока смъртност от ССЗ, независимо от мускулната маса. Въпреки това след отчитането на други фактори, за които е известно, че засягат смъртността при ССЗ, връзката между телесните мазнини и риска от сърдечна смърт се променила напълно при жените.

След като направили тези корекции, изследователите установили, че жените с високо съдържание на мазнини и висока мускулна маса са имали 42% по-нисък риск от смърт от ССЗ в сравнение с дамите, които са били с ниска мускулна маса и ниска телесна мазнина.

За разлика от това мъжете с висока мускулна маса и високи телесни мазнини имали 26% намален риск от смъртност при ССЗ в сравнение с тези с ниски измервания на тези показатели, докато тези с висока мускулна маса и ниска телесна мазнина са имали 60% намален риск.

Ограничения на изследването

Изследователите признават някои ограничения на своето проучване. Първо, дизайнът на проучването не им позволявал да докажат причинно-следствената връзка между мускулната маса или телесната маса и смъртността от ССЗ. Възможни били само асоциации между тях. В допълнение, те казват, че техниката, която използвали за измерване на телесния състав на доброволците, може да надценява ролята на мускулната маса при по-възрастните пациенти и хора, които водят заседнал начин на живот.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *