• вт. май 17th, 2022

Томислав Дончев: Свърши времето на големите приказки. Трябва да се взимат решения (НА ЖИВО)

Bychaspic

апр. 12, 2021

ГЕРБ дава оценка на изборните резултати. Пред медиите говорят вицепремиерът Томислав Дончев, административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и избраният за народен представител от партията Даниел Митов.

„Брифингът трябваше да се води от г-н Борисов, но той е в серия от разговори с наши международни партньори. Започваме с благодарност към българските граждани, които гласуваха“, започна Томислав Дончев. Той заяви, че демокрацията е жива и хората имат политическо представителство в новия парламент.

„Благодаря на хората, които за сетен път ни дадоха подкрепа. За нас това е дълг и отговорност. Благодарим и на изборната администрация, която работи добре и се справи, въпреки опитите да се създава предварително усещане, че ще има хаос. През последната седмица разбрахме, че всички са победители. Коментират края на епохи, началото на други“, каза Дончев.

„Но победителят е винаги този, който е първи. Така е дори във всички спортове. Победителят е един – ние“, категоричен бе Томислав Дончев.

Той припомни, че победата на ГЕРБ е въпреки всичко – въпреки пандемията, кризата, опитите да бъде омаскарен изборния процес, агитацията в изборния ден, опитите да се създава хаос през лятото с протести, както и говореното на куп партии с език на омразата срещу ГЕРБ.

„За мен свърши времето на големите приказки и надвикването и дойде времето да се вземат решения, сведохме политиката до песни, танци и надвикване“, заяви Дончев.

„От всичко, което чух в последната седмица, разбрах, че всички са спечелили: шестият, петият, третият. Единият е морален победител, друг излиза напред с историческата заслуга, че бил демонтирал, измел някого. Коментират се края на епохи, началото на други. От повечето спортове, които съм наблюдавал или в които съм участвал, знам, че победителят е този, който е първи. Без да отнемам правото на всички останали да бъдат победители, победителят е един“, подчерта той.

Томислав Дончев посочи, че с вота си българите са дали на политиците много сложна задача. Той изрази надежда всички новоизбрани народни представители да бъдат на ниво и да решат задачата по правилен начин.

„Това, което ме притеснява, е, че сведохме политиката до песни, танци и надвикване. От моя опит, политиката е вземане на тежки решения, защото нито едно решение не е очевидно правилно. Нито едно решение няма как да бъде обект на тотален консенсус. За да вземеш решение, освен експертиза, се иска мъжество и способност да носиш отговорност. Не ме карайте да бъдат ментор или да влизам в ролята на учител и да обяснявам на другите какво трябва да правят. С цялата отговорност, която трябва да се носи, ние сме взели нашите решения. Следваме процедурата, както е предписана в Конституцията. Тоест като първа политическа сила ние сме длъжни в името на доверието на тези 840 000 български граждани да предложим правителство, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено от следващия парламент“, посочи вицепремиерът.

„Печелим 14-ти избори от създаването на партията и пети поредни парламентарни, имаме победа в 24 изборни района, ДПС – в три, „Демократична България“ – 2, „Има такъв народ“ – 1 и БСП – в 1“, каза Цветомир Паунов.

„Понеже чухме много интерпретации, анализи на изборните резултати, различни гледни точки, ще представя реалните факти, които всеки един от вас знае, но всеки един от вас може да анализира. Те са публични, явни и категорично ясни. Това не е само суха статистика, защото зад всичките данни се крият определени демографски, социални и икономически процеси, които е редно да се анализират и знаят. В определени райони, където през изминалите няколко месеца, дори година, традиционно ГЕРБ имаше своите организационни и политически промени и проблеми, в момента постигаме много добри резултати. Например, област Плевен, където ГЕРБ е първа политическа сила, включително в Община Плевен. Област Добрич и град Добрич. ГЕРБ запазва два мандата, които имаше до този момент. Във Видин, традиционно труден за ГЕРБ район, увеличаваме мандатите си от 1 на 2“, допълни Паунов.

Паунов отчете, че ГЕРБ е получила добър резултат и в Благоевград. „От 265 общини в страната, ГЕРБ побеждава в 169“, допълни той.

Опитът да бъде заобиколен ГЕРБ при съставянето на правителство може да доведе до криза, алармира Даниел Митов. И посочи, че такива опити са правени с правителството на Пламен Орешарски.

Големият въпрос е не кой е спечелил изборите – това е ясно, големият въпрос е ще бъде ли съставено работещо, стабилно правителство, подчерта Митов. Той каза, че малко преди пресконференцията се е чул с Манфред Вебер, шеф на ПГ на ЕНП. Вебер е изразил учудване, че партии от ЕНП са склонни да вкарат през задната врата комунистите във властта, вместо да преговарят със сестринска партия, продължи Митов.

След него думата взе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който подчерта, че най-добра организация е имало в ковид секциите. Изтъкна и че са ваксинирани всички членове на СИК, които са поискали това.

Министър Костадин Ангелов заяви, че цялата кампания е мълчал.

„Мълчах и слушах критиките за липса на протокол, липсата на такъв, а ние проведохме един избори по време на пандемия с перферктна организация. Протоколът беше изпълнен от първата до последната страница и се видя, че е добър. Успяхме да ваксинираме всички желаещи членове на СИК. По отношение на ваксинацията, отново продължават всички разговори и твърдения за положението на България. Шестима премиери алармираха за несправедливото разпределение, като страната ни получи най-много ваксини благодарение на авторитета и контактите на премиера Борисов и видях с очите си как се воюва за България. Как се защитава интереса на всеки български гражданин“, отчете проф. Ангелов.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.