• ср. май 29th, 2024

Три научни комплекса на БАН в София ще бъдат обновени с европейски средства за 9 млн. лв.

Bychaspic

сеп. 21, 2023

Очаква се след реализацията на проектите да се постигне най-малко 30% спестяване на първична енергия

Българската академия на науките (БАН) ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите програми на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за обновяване на публични сгради.

Финансирането е по процедурата чрез директно предоставяне на средства BG-RRP-4.022 „Повишаване на енергийната ефективност в публични сгради на Българска академия на науките“ по Механизма за възстановяване и устойчивост, която се управлява от МРРБ.

Над 2,9 млн. лв. от парите ще бъдат отпуснати за подобряване на енергийните характеристики на Блок 25 в научния комплекс на БАН на Четвърти километър. Други над 2,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани в мерки за енергийна ефективност на централната сграда на Физическите институти на БАН на бул. „Цариградско шосе“ № 72. И още над 3,8 млн. лв. се отпускат за саниране на блок 23 на ул. „акад. Георги Бончев“ в столицата.

Срокът за изпълнение на строително-ремонтните дейности е 30 месеца. Очаква се след реализацията на проектите да се постигне най-малко 30% спестяване на първична енергия. Освен мерки за подобряване на ефективността на сградите е допустимо и монтирането на системи за възобновяеми енергийни източници, уточняват от регионалното министерство.

Общият размер на средствата по процедурата е 36 млн. лв., от които 6 млн. лв. представляват ДДС и се финансират от държавния бюджет. От страна на БАН са подадени още девет проекта по мярката, които са в етап на оценка.

Основната цел на процедурата е енергийно обновяване на публичните сгради, собственост на Българската академия на науките.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *