• нд. юли 21st, 2024

Турция очаква 7,5 млрд. долара от продажби на имоти на чужденци тази година

Bychaspic

сеп. 21, 2021
Турция очаква 7,5 млрд. долара от продажби на имоти на чужденци тази година

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Турция очаква близо 7,5 млрд. долара приходи от продажби на имоти на чужденци през тази година, съобщава турското издание Hurriyet.

Турският имотен пазар е в топ 10 с най-бързо растящи приходи от продажби на чужденци в света, отбелязва Хакан Буджак, член на борда на директорите на Асоциацията за международна реклама на недвижимите имоти. „Интересът на чуждестранните купувачи на имоти в Турция нараства през последните две години“, казва той.

„Турция привлича огромно търсене от 80 страни на четири континента, особено от Ирак, Иран и Русия. С това представяне влизаме в топ десет на страните с най-големи приходи от продажби на имоти на чужденци през 2020 г.“, допълва Буджак.

Испания, Португалия и Гърция също заемат челни места в класацията, която включва също Канада, САЩ, Франция, Великобритания, Италия и Черна гора.

Миналата година Турция е набрала приходи за близо 6 млрд. долара от продажбата на над 40 хил. имота на купувачи от други страни. Това е спад спрямо около 45 хил. през 2019 г.

Макар че палитрата е пъстра, средната цена на имотите, продадени на хора от чужбина, е около 150 хил. долара. „Очакваме да приключим годината на ниво от близо 50 хил. продажби“, казва Буджак.

Още по темата

През периода януари-август продажбите на чужденци са нараснали с 47,6% спрямо същия период на 2020 г. и са достигнали 30 849, сочат данни на Турския статистически институт. Само през август са продадени 5866 жилищни имота на чужденци, което е ръст с 50,7% на годишна база.

Истанбул държи лъвския пай с 2729 продадени жилища на чужденци, следван от средиземноморската провинция Анталия с 976, столицата Анкара с 400 и средиземноморската провинция Мерсин.

„Има неразбиране, че търсенето идва основно от Арабския полуостров и европейски инвеститори. Това заключение можеше да е вярно преди пет до осем години“, казва Буджак.

„Американски, канадски и британски инвеститори наблюдават внимателно турския пазар на недвижими имоти. Виждаме, че инвеститори от Европа също купуват имоти и показват повишено търсене“, допълва той, като отбелязва, че инвеститори от около 80 страни са купили жилище в Турция през последните месеци.

Мнозинството от чуждестранните инвеститори търсят къщи в страната, докато търсенето на офис сгради расте паралелно с увеличаването на чуждестранните инвеститори в Турция. Някои италиански и пакистански инвеститори дори са заинтересовани от закупуването на парцели за строителство, отбелязва Буджак.

“Продажбите на имоти на чуждестранни инвеститори са област, която изисква специално внимание. Днес нашите конкуренти като Дубай, Португалия, Гърция и Малта ни изпреварват с регулациите си. Смятаме, че организационните устави, сертификатите и критериите за подбор на служители в компаниите, продаващи имоти на чужденци, трябва да се различават от тези за другите компании“, казва Буджак.

Турските министерства на търговията и на финансите и Истанбулският университет работят заедно по актуализирането на наредба за международна търговия с недвижими имоти. Организацията на Буджак иска всички компании в сектора да бъдат сертифицирани.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *