• ср. апр. 17th, 2024

Турция се отказа от покупка на хеликоптери от Италия на фона на дипломатически скандал

Bychaspic

апр. 11, 2021

Турските власти прекратиха сделка за закупуване на учебни хеликоптери за техните ВВС от италианския военно-промишлен консорциум „Леонардо“. Както вестник La Repubblica пише в неделя, съответният договор на стойност 70 милиона евро е трябвало да бъде подписан в понеделник, но турската страна е обявила преждевременно отлагане на фона на изявленията на италианския премиер Марио Драги за турския президент Реджеп Тайип Ердоган от последната седмица, предават TACC и Агенция „Фокус“.

Според вестника цялата сделка, в резултат на която машините AW169 е трябвало да заменят старите Agusta-Bell 206, може да доведе до загуба за италианската страна в размер на 150 млн. евро. La Repubblica твърди, че други обсъждани икономически договори, включително в енергийния сектор, също са били застрашени. Според изданието по този начин Анкара се опитва да окаже натиск върху Рим, за да получи официално извинение.

По време на пресконференция в четвъртък Драги разкритикува турския президент за инцидента с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (станал известен като „Дивангейт“) и в този контекст го нарече „диктатор“.

Това веднага бе последвано от извикване на италианския посланик в Анкара. Няколко турски министри осъдиха изявленията на Драги. По-специално, според италианските медии, турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк посочи, че „Италия, където е роден фашизмът, не може да дава уроци по демокрация“.

Обемът на търговията между Италия и Турция преди пандемията достигна 17 млрд. евро. В Турция работят почти 1500 италиански компании.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *