• нд. юли 21st, 2024

Търсенето в големите градове отново тласка нагоре цените на жилищата в Китай

Bychaspic

фев. 21, 2022
Търсенето в големите градове отново тласка нагоре цените на жилищата в Китай

Снимка: Bloomberg LP

Цените на новите жилища в Китай са нараснали за първи път от септември на месечна база, показват официални данни за януари, цитирани от Ройтерс. Това се случва на фона на усилията за смекчаване на удара от строгите регулаторни ограничения върху имотния сектор, които са подкрепили нагласите на купувачите, особено в големите градове.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града в Китай са нараснали с 0,1% спрямо месец по-рано през януари в сравнение със спада от 0,2% през декември, показват изчисления на Ройтерс на база публикувани данни от Националната статистическа служба.

Имотният пазар в Китай, който съставлява една четвърт от брутния вътрешен продукт според някои показатели, се забави заради стремежа на властите в Пекин да намалят задлъжнялостта в сектора на фона на спиранията на плащанията от задлъжнели играчи на пазара като China Evergrande Group.

За да смекчат проблемите за строителните компании, властите предприеха някои мерки в края на 2021 г., включително предоставяйки на имотните компании по-лесен достъп до финансиране от доверителни сметки.

„Лекото подобрение на финансовата и кредитната среда от четвъртото тримесечие на миналата година помогна стойността на сделките да се оттласне от дъното“, коментира Сю Сяолъ, анализатор в Beike Research Institute.

Очаква се условията за кредитиране да продължат да се смекчават, което ще помогне за увеличаването на сделките и за стабилизирането на цените на жилищата, допълва Сю.

Още по темата

Заемите на домакинствата, предимно ипотечни, нараснаха до 843 млрд. юана (133 млрд. долара) през януари, над два пъти повече спрямо 371,6 млрд. юана през декември, показаха данни на централната банка, публикувани по-рано този месец.

Като цяло новото банково кредитиране е нараснало над три пъти през януари спрямо предходния месец. Китайските кредитори обичайно отпускат повече кредити в началото на годината, за да привлекат клиенти с по-високо качество и да спечелят пазарен дял.

Ръстове в големите градове

Броят на градовете, които отчитат ръстове на цените, е нараснал до 28 през януари спрямо 15 през декември, стимулиран основно от големите градове.

Средните цени на новите жилища в четирите най-големи града в страната – Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън, са нараснали с 0,6% през януари спрямо спада от 0,1% през декември, показват отделни данни на китайската статистика.

Най-големят ръст е отчетен в Гунджоу, където цените са се повишили с 0,5% спрямо спада от 0,6% през декември. В Пекин, Шанхай и Шънджън цените са нараснали съответно с 1%, 0,6% и 0,5%.

„Ръстът в големите градове не е свързан толкова със сезонни фактори, колкото с покупателната способност на фона на смекчаването на политиките за кредитиране“, коментира Йен Юедзин, директор на отдела за анализи в E-house China Research and Development Institution в Шанхай.

Миналия месец строителните компании в Шънджън и Пекин взеха известни мерки да увеличат продажбите, като предложиха на купувачите отстъпка от 1% за плащане в брой.

„Цените в големите градове определено ще продължат да растат“, прогнозира Йен.

Въпреки че мерките за смекчаване помагат, цените на новите жилища са нараснали с най-бавния си годишен темп от 2,3% от декември 2015 г. насам. За сравнение, през декември годишният растеж достигна 2,6%.

Централното правителство, което запазва ограниченията върху спекулативните покупки и кредитирането на сляпо, се очаква да задейства още мерки в подкрепа на нагласите на купувачите, които отслабнаха рязко заради ликвидната криза при строителните компании.

Някои градове, които не са ограничени от регулаторни лимити за покупките, започват да разхлабват правилата за първоначална вноска за покупка на жилище в опит да стимулират интереса на купувачите.

„Очаква се пазарът постепенно да се стабилизира през март и април“, коментира Джан Давей, главен анализатор в имотната компания Centaline.

„Големите градове ще са първите, които ще излязат от забавянето“, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *