• нд. юли 14th, 2024

Търсенето на ипотеки в САЩ се сви до най-ниското си ниво от 22 години

Bychaspic

юни 8, 2022
Търсенето на ипотеки в САЩ се сви до най-ниското си ниво от 22 години

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ отново се покачват, след като за кратко намаляха през май, а имотният пазар все още страда от недостиг на инвентар. В резултат на това търсенето на ипотеки в страната продължава да намалява, съобщи CNBC.

Още по темата

Общият обем на заявления за отпускане на ипотеки е намалял с 6,5% през миналата седмица спрямо предходната, според данните на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ. Така търсенето на този тип заеми се е свило до най-ниското си ниво от 22 години насам.

Средната фиксирана лихва по 30-годишните ипотеки се е увеличила от 5,33% до 5,40%. Търсенето на рефинансиране, което най-силно се влияе от седмичните флуктуации, е намаляло с 6% през седмицата, а спрямо същата седмица година по-рано е било със 75% по-малко.

„Въпреки че лихвите са все още по-ниски спрямо нивото си отпреди четири седмици, те останаха достатъчно високи, за да потиснат активността по рефинансиране. Единствено правителственото рефинансиране е отчело лек ръст миналата седмица“, каза Джоел Кан, икономист в браншовата асоциация.

Заявленията за ипотеки с цел закупуване на жилище са били със 7% по-малко през миналата седмица, а спрямо същия период година по-рано те са намалели с 21 на сто.

„Пазарът на покупки страда от устойчиво нисък жилищен инвентар и от скока в лихвите по ипотеките през последните два месеца. Тези влошаващи се предизвикателства са тежки, особено за бъдещи купувачи, които за пръв път правят такава покупка“, обясни Кан.

Още по темата

Отделно проучване на Mortgage News Daily показа, че в началото на тази седмица лихвите по този тип заеми са се покачили още повече. През последните седмици цената на ипотеките се движеше в тесен диапазон, след като през предходните месеци тя се покачи значително.

„Има известна възможност горната граница на диапазона да се окаже таван за лихвите, но това ще зависи от инфлацията и други постъпващи икономически данни“, написа Матю Грейъм, главен оперативен директор в Mortgage News Daily. Той обясни, че възможността за волатилност остава висока на фона на данните за инфлацията, които предстои да бъдат публикувани този петък.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *