• вт. юни 25th, 2024

Търсенето на къщи и парцели около София продължава да расте

Bychaspic

апр. 28, 2022
Търсенето на къщи и парцели около София продължава да расте

Снимки: Pixabay

Все повече се засилва интересът към къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София, сочат наблюденията на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate. Средствата, които са готови да дадат купувачите, са в широк диапазон и варират от 90 хил. до 300 хил. евро в зависимост от района и състоянието на къщата.

Предпочитани при търсенето на такива имоти са кварталите „Драгалевци“ и „Симеоново“, а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др.

Цените на парцелите също варират в широки граници от 50 хил. до 100 хил. евро в населените места около София, а в самата столица са и значително по-високи.

И през първото тримесечие на 2022 г. се запазва тенденцията търсенето на жилищни имоти в столицата да надвишава предлагането, се посочва в анализ на агенцията.

Най-търсени през тримесечието, както и през предходното, са тристайните апартаменти, следвани от двустайните жилища. Запазва се тенденцията за интерес към покупка на имот „на зелено“ поради добрите ценови условия и разсрочените, гъвкави схеми на плащане.

По данни на агенцията сделките за двустайни апартаменти се случват на нива от 85 хил. до 125 хил. евро, като цената може да варира в зависимост от състоянието на имота и от това дали има включено паркомясто. Сделки с тристайни апартаменти се сключват на цени от 120 хил. до 180 хил. евро, като този диапазон може да бъде и много по-голям поради различни фактори.

Най-силно е търсенето в кварталите „Малинова долина“, „Лозенец“, „Хиподрума“, „Красно село“, Център. Засилен интерес се наблюдава към кварталите „Сухата река“, „Надежда 1“ и „Надежда 2“, „Люлин 2“, „Люлин 8“ и „Люлин 9“.

През първото тримесечие на 2022 г. остава най-силно предлагането на апартаменти. Преобладаващи са монолитните жилища, като най-голям дял заемат тези ново строителство в етап на строеж. Наблюдава се засилено строителство в западната част на столицата, в квартали като „Левски“, „Хаджи Димитър“, „Сухата река“. Жилищата в тези райони се предлагат на цени от 1000 до 1500 евро на кв. м според етапа на строителство. Брокерите очакват цените в тези квартали да нараснат още поради започнатото строителство на нови метростанции от третия лъч на софийското метро в района.

По данни на агенцията най-активно е предлагането в „Малинова долина“ (от 1300-1350 евро/кв. м), Студентски град (от 1350-1400 евро/кв. м), „Кръстова вада“ (от 1400-1500 евро/кв. м).

Пловдив

Активността на пазара на недвижими имоти в Пловдив през първото тримесечие на 2022 г. отбелязва лек спад, но като цяло нивата се запазват като тези от края на изминалата 2021 г. Във втория по големина град в България вписаните сделки намаляват с 3% спрямо първото тримесечие на миналата година.

През същия период на миналата година отчетеният ръст в сделките е достигнал 34%. Най-търсени отново са двустайни апартаменти, като цените варират между 80 хил. и 110 хил. евро. Цените на тристайните апартаменти са между 90 хил. и 130 хил. евро. Изключително силно е търсенето на имоти в центъра и около него, но предлагането там е много ограничено.

Най-активно е предлагането в районите „Христо Смирненски“ (900 – 1400 евро/кв.м), Парк „Отдих и култура“ (950– 1400 евро/кв.м), Кючук Париж, Остромила, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 800 – 1000 евро/кв.м и от 1110 до 1150 евро/кв.м като завършени.

И в Пловдив се забелязва известен интерес към къщи и парцели за къщи в близост до околностите на града. Предпочитани са селата Труд, Марково, Войводиново, Царацово, Радиново, Белащица и други, като там имотите (ново строителство) се предлагат на цени от 850 до 1140 евро/кв.м.

Ваканционни имоти

При пазара на ваканционни имоти в последно време се забелязва положителна тенденция на все повече български граждани, които инвестират парите си в жилище в морските или планинските курорти. Отчита се високо търсене на такива имоти с цел покупка за втори дом.

Сделките в Несебър за първото тримесечие на тази година са над два пъти повече от миналата година – 1438 при 700 за същия период на миналата година, като се има предвид, че през 2021 г. те бяха със 100% повече от тези през 2020 г.

В последните години цените на имотите по българските курорти са сравнително ниски и това дава възможност на хора, които имат не дотам големи спестявания, да могат да ги вложат в жилище.

Към момента по Южното Черноморие средната цена на апартамент е 45 хил. евро, като се очертава плавно поскъпване. Сходна е ситуацията в планинските курорти, въпреки че те не са толкова популярни, колкото морските.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *