• ср. май 29th, 2024

Търсенето на офиси в Европа изпреварва средното петгодишно равнище

Bychaspic

мар. 15, 2022
Търсенето на офиси в Европа изпреварва средното петгодишно равнище

Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Обемът на усвоените офис площи в Европа се е възстановил до 4,9 млн. кв. м през второто полугодие на 2021 г., което е над средното петгодишно равнище за периода, тъй като натрупаното търсене от наемателите е довело до по-голям брой сделки през последното тримесечие на годината, пише консултантската компания Savills.

В бъдеще компанията очаква търсенето на офис площи в Европа като цяло леко да намалее през идните пет години, тъй като все повече компании се стремят да излязат от по-стари сгради за сметка на такива, които отговарят на корпоративните им ESG цели и на стратегиите им за по-гъвкава работа.

„Тъй като все повече инвеститори и наематели трябва да изпълняват строги ESG цели, започваме да наблюдаваме разширяване на пропастта между цените на новите основни офиси и старите офис сгради на не толкова леснодостъпни локации. В резултат на това очакваме инвеститорите, които търсят добавена стойност, водени много често от компаниите за частни капиталови инвестиции, да подобряват ESG характеристиките на офис сградите си. Това ще се превърне в нарастваща тенденция през идните няколко години“, коментира Джеймс Бърк, директор на регионалните инвестиции в Savills.

Още по темата

„Впрочем, средният спред в доходността между офиси със сертификат BREEM и всички останали офиси се е разширил с 44 базисни пункта през последните 12 месеца, тъй като рискът от остаряване става по-явен“, допълва той.

Новите устойчиви офис сгради е вероятно да бъдат по-ефективни от по-старите офиси. Например прозорците от пода до тавана и по-малкото структурни колони позволяват по-голяма разгъната застроена площ и максимална употреба на пространството. Според консултантската компания все повече наематели искат да плащат по-високи наеми за по-нови и енергийноефективни сгради.

Наред с вниманието върху ESG много наематели работят и върху възприемането на по-гъвкав работен подход за намаляване на броя на бюрата в работните им пространства и увеличаване на споделените бюра.

Например анализ на Savills сред наематели в Испания е установил, че 60% от наемателите възприемат 40% гъвкавост на работното си място. Наематели, които ограничават работните пространства като възприемането на 60% гъвкавост, може да намалят общото си търсене, но в същото време някои от тези компании удвояват отворените си работни площи.

„Като цяло очакваме нетният ефект от споделените бюра да изпревари ръста на търсенето за работни площи на служител през идните пет години, което ще доведе до среден спад на търсенето на офиси в Европа с 10% до 2026 г.“, отбелязва Майк Барнс, асоцииран директор на отдела за европейски анализи в Savills.

„Германските градове от топ седем и скандинавските градове остават сред по-устойчивите заради по-високите нива на работа преди пандемията, ранни признаци за по-бързо завръщане към офисите, по-силен ръст на заетостта при базираните в офиси служители и регулациите, позволяващи по-голяма гъстота на работното място“, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *