• пн. окт. 18th, 2021

Търси се концесионер за ремонтираната минерална баня в Банкя

Bychaspic

окт. 4, 2021

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ремонтираната и възстановена минерална баня в Банкя ще се управлява от концесионер. Засега това е предложение, с което излиза работна група от експерти и представители на Столична община. Вече е готов докладът и ще бъде внесен в СОС, съобщи Столица.bg.

Концесионната такса ще е 12% от оборота и не по-малко от 220 000 лв. Друга важна подробност е, че управляващото дружество ще трябва да инвестира – до построи 25-метров басейн, които ще е с минерална вода.

Възстановената и ремонтирана баня в Банкя е в процедура за акт 16 След 2 години „карантина“ вече се наближава денят, в който първите посетители ще влязат в минералната баня. Емблематичната сграда бе потънала в руини повече от 10 години, но СОС намери решение и с публично частно партньорство успя да възстанови перлата на Банкя.

„Едно от най-важните изисквания към кандидатите ще бъде да имат опит в управлението на обекти в сферата на СПО и балнеолечението. С отварянето на банята за посетители очакваме в Банкя да идват повече хора и местният бизнес да се съживи. На практика банята създава Банкя като курортно градче. С ремонта и възстановяването като сграда и дейност ще се генерира и допълнителен приток хора“, коментира кметът на Банкя Рангел Марков пред Столица.bg.

Банята бе възстановена и готова за ползване още през пролетта на 2020 г., но заради епидемията от COVID-19 откриването бе отложено, а изборът на формата на управление се забави.

 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.