• ср. май 29th, 2024

УАСГ ще изготви техническата експертиза за премахване на строежа в „Алепу“

Bychaspic

мар. 15, 2022
УАСГ ще изготви техническата експертиза за премахване на строежа в "Алепу"

Снимка: БГНЕС

Дирекцията за национален строителен контрол възложи на Центъра за научни изследвания и проектиране (ЦНИП) към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) да изготви техническа експертиза за премахване на незаконния строеж в местността „Алепу“, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

ДНСК започва прилагане на разпоредбите в чл. 225 от Закона за устройство на територията за премахване на извършеното незаконно строителство в изпълнение на решението на Върховния административен съд от 16 ноември миналата година. С него съдът обяви за нищожно разрешението за строеж от 2018 г. на „Алепу Вилидж“ АД за строеж на курортен комплекс „Алепу Вилидж“.

Експертизата е първата стъпка за премахване на незаконното строителство на „Алепу“. Тя ще включва обследване на състоянието на конструктивните съоръжения, както и независим технически анализ на масива и на изградените съоръжения, базиран на теренни и ситуационни данни.

Още по темата

Експертите на УАСГ ще определят обема на строително-монтажните работи, които могат да бъдат премахнати без това да предизвика свличане на земна маса, аварии или щети. По план строежът имаше два етапа. Първият представлява укрепване на свлачището, а вторият е изграждане на курортен комплекс.

Именно заради това са необходими експертиза и анализ на специалисти със знания в областта на земното строителство, конструкции и безопасност, както и становища от „Геозащита“ ЕООД, обясняват от регионалното министерство.

Съгласно нормативната уредба разходите по премахването са изцяло за сметка на възложителя на строежа.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *