• пн. мар. 4th, 2024

Украинският зам.-главен прокурор Олекси Симоненко е уволнен заради екскурзия в Марбея посред войната

Bychaspic

ян. 24, 2023

Заместник генералният прокурор на Украйна Олекси Симоненко беше отстранен от поста, съобщиха от Генералната прокуратура на страната, предадоха украинските и световните медии. Това става със заповед на главния прокурор на страната Андрей Костин.

В изявлението на прокуратурата, в което се обявява отстраняването му, не се посочва причина за решението, но се казва, че то е било „според собственото му желание“.

Отстраняването на Симоненко идва, след като журналистът Михаил Ткач съобщи, че тази зима заместникът на Костин е изкарал 10-дневна почивка в испанския курорт Марбея. Разкритието станало, след като съпругата на Симоненко публикувала снимки от екскурзията в Instagram.

Симоненко отишъл в Марбея въпреки заповедта на президента Володомир Зеленски от декември, с която той забрани на политици и чиновници да почиват в чужлина по време на войната.

„Извинете, но яко някой от политическата класа в Украйна си мисчи, че когато се спуска със ски по планините, мотивира войниците на фронта да излязат от окопоте да щурмуват врага, това е признак на безумие. Такива хора не мога да останат в политиката“, категоричен бе тогава Зеленски.

Оставката на Симоненко, както и на редица други висши фигури от украинския елит, става факт, след като в понеделник Володимир Зеленски заяви, че планира да се справи с корупцията във властта през следващите дни.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *