• ср. апр. 24th, 2024

Украинското контраразузнаване: Русия се готви за първата световна кибервойна

Bychaspic

апр. 4, 2024

По нареждане на спецслужбите руските университети обучават студенти от ИТ-специалностите да провеждат кибернастъпателни операции, включително срещу страните от НАТО и страни от Близкия Изток – държави, с които Москва потенциално планира или предвижда възможността за военни действия. Това разкри в интервю за Укринформ ръководителят на отдела за киберсигурност на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иля Витюк, предава „Фокус“.

„Русия стартира това, което аз наричам национална програма за кибернетична офанзива. В допълнение към набирането и разширяването на персонала на хакерските звена в собствените си специални служби, руснаците също така провеждат кампании за набиране и обучение. Офицери от Главното разузнавателно управление (ГРУ) и Федералната служба за сигурност (ФСБ) се командироват във военните университети, които имат ИТ-специалности, в гражданските политехнически университети, където се въвеждат специални дисциплини за кибернастъпление за напреднали студенти. Те са специално научени как да атакуват критична инфраструктура“, твърди Витюк.

Той добави, че заплахата се отнася не само за Украйна. „(Руснаците) изучават спецификата на различни страни от НАТО, страни от Близкия Изток – държави, с които Русия потенциално планира или предвижда възможността за военни действия. Ако сега тече първата кибервойна, Русия едновременно се готви за първата световна кибервойна! Те са много сериозни в това отношение“, добави представителят на СБУ.

По думите на Витюк по поръчка на спецслужбите в руските университети се извършват научноизследователски и развойни работи. Паралелно с това се формират списъци с най-добрите студенти, които се изпращат на работа директно в специални служби, например в ГРУ.

Това се прави, за да се увеличи потенциалният брой и качество на кибератаките, уверен е Витюк.

Руските специални служби също така включват специалисти в определени области, които знаят как е изградена инфраструктурата на потенциалните обекти, срещу които може да бъдат извършени кибератаки.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *