• вт. май 17th, 2022

Украйна спира около една трета от транзита на руски газ за Европа

Bychaspic

май 10, 2022

Операторът на украинската газова система „ГТС Украйна“ заяви във вторник, че заради форсмажорни обстоятелства ще спре около една трета от транзита на руския природен газ до Европа. Потоците ще бъдат спрени от утре, 11 май, предава Reuters.

„ГТС Украйна“ информира, че от 7.00 ч. на 11 май приемът в газотранспортната система на Украйна на газоизмервателната станция „Сохрановка“ няма да се осъществява“, посочва операторът.

Украйна продължава да бъде основен транзитен маршрут за руски газ към Европа дори след нахлуването на Русия в страната на 24 февруари. Операторът обаче заяви, че не може да извършва операции в газокомпресорната станция в Новопсков на обекта поради „намесата на окупационните сили в техническите процеси“.

Компресорната станция в района на Луганск в Източна Украйна е окупирана от руски сили и сепаратистки бойци.

Това е първият компресор в газопреносната система на Украйна в Луганска област, транзитен маршрут за около 32.6 млн. куб. м газ на ден, или една трета от руския газ, който отива в Европа през Украйна.

„За да изпълни изцяло задълженията си за транзит към европейските партньори и при спазване на условията на споразумението, е възможно временно да прехвърли неналичен капацитет от точката за физическо взаимно свързване „Сохранвка“ към точката за физическо взаимно свързване „Суджа“, разположена на територията, контролирана от Украйна“, се казва в изявление на GTSOU.

В свое изявление „Газпром“ посочва, че пренасочването на количествата през „Суджа“ е технически невъзможно.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.