• ср. апр. 17th, 2024

УНИБИТ и Военната академия достойно отбелязаха годишнината на Раковски

Bychaspic

апр. 13, 2021

На 14 април 2021 година се навършват 200 години от рождението на знаменития български революционер и публицист Георги Стойков Раковски.

Тържествата по повод годишнината от рождението на Георги Раковски започнаха още на 12-ти април 2021 г., с организираната от Военна академия „Г. С. Раковски“ национална научна конференция с международно участие под надслов „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“.

Интерес предизвикаха пленарните доклади на двама от изявените историци и изследователи – проф. Пламен Митев и проф. Пламен Павлов, които „хвърлиха“ светлина върху революционното и публицистичното дело на легендарния Раковски. Част от програмата на конференцията беше и официалното представяне на уникалното издание „За буквите – О писменехь“, което се списва и издава вече повече от 40 години от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

По повод честванията на голямата годишнина от рождението на Георги Раковски, по инициатива на УниБИТ и в сътрудничество с Военна академия „Г. С. Раковски“ бяха публикувани два юбилейни броя на луксозното издание „За буквите – О писменехь“ на български и английски език, които представят по уникален начин ключовата роля на Раковски в отвоюването на българската свобода чрез силата на словото и меча.

Този юбилеен брой на уникалното издание „За буквите“, списвано от УниБИТ, се разпространява както досега безплатно в България и чужбина. Всъщност УниБИТ се превърна във водещ университет, който съумява да подготви и разпространи на основата на добро сътрудничество с образователните, научните и културните среди в България и чужбина издания за едни от най-заслужилите дейци в българската история и култура.

През 2017 г. УниБИТ подготви и разпространи юбилеен брой на изданието, по случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски, който събра в едно различни учени, изследователи и специалисти работещи по проблемите на Българското възраждане.

На 14 април в централното фоайе на Библиотекарския университет се открива документална изложба, посветена на живота и делото на бележития българин Георги Стойков Раковски.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *