• нд. юли 21st, 2024

Уолър от Фед: Имотният пазар трябва да спомогне избора на парична политика

Bychaspic

мар. 24, 2022
Уолър от Фед: Имотният пазар трябва да спомогне избора на парична политика

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Състоянието на жилищния пазар в САЩ би трябвало да спомогне в напътстването на Федералния резерв на САЩ, когато определя паричната си политика. Такова мнение изрази представителят на банката Кристофър Уолър, цитиран от Ройтерс.

„На фона на жилищните разходи, които натежават все повече върху инфлацията, през която преминават американците, ще анализирам дори по-подробно (пазара на) недвижимите имоти, за да преценя подходящата позиция на паричната политика“, заяви Уолър в подготвена реч за уебинар, посветен на недвижимите имоти.

Още по темата

По думите му секторът има голям дял в ключовите измерители на инфлацията, както и в създаването на брутния вътрешен продукт (БВП). Пазарните измерители за наемите са нараснали с над 6,5% за последните две години, докато цената на жилищата се е увеличила с общо 35% от избухването на пандемията насам, според индекса Zillow Home Value Index.

Уолър изрази надежда, че в следващата около година някои фактори, свързани с пандемията и увеличаващи цената на жилищата и наемите, ще изчезнат. Той обаче предупреди, че търсенето на имотния пазар е много по-голямо от предлагането.

В речта си централният банкер не засегна конкретно паричната политика на банката или икономическите перспективи. Миналата седмица финансовата институция завиши лихвите за пръв път от 2018 г. насам. Увеличението в размер на 25 базисни пункта бе широкоочаквано, както и намека за последващи шест лихвени повишения.

Оттогава насам представителите на Фед, в т.ч. гуверньорът Джером Пауъл, направиха редица изказвания, в които сигнализираха готовност за по-големи увеличения на лихвата от 50 базисни пункта.

В понеделник Пауъл заяви, че инфлацията „е твърде висока“, а банката ще направи „необходимите крачки, за да осигури връщането на ценовата стабилност“.

„Ако сметнем, че е подходящо да се движим с по-агресивен темп и да увеличи лихвите с над 25 базисни пункта на заседание или на заседанията, ще го направим“, увери Пауъл.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *